Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_17 Vznik manželství Téma sady: Člověk a právo Obor, ročník: Obchodní akademie, 2. ročník, Ekonomické lyceum, 3. ročník Datum vytvoření: leden 2013 Anotace: Pojem, vznik manželství, zdánlivé manželství, překážky manželství, neplatnost manželství Metodický obsah: Výklad nového učiva, samostatná práce – vyhledávání na internetu

2 Manželství, vznik Proč vstupovat do svazku manželského? Co je účelem manželství? Kde je upravena tato problematika? Jaké kroky musím učinit, kdybych chtěl vstoupit do svazku manželského? Jakým způsobem může být uzavřen sňatek? Na kterém úřadě dostanete informace k uzavření manželství?

3 Manželství, sňatek Učivo: Občanský zákoník, část druhá rodinné právo, hlava I Manželství: Je trvalý svazek muže a ženy. Forma sňatku: občanský církevní Způsob sňatku: veřejný a slavnostní za přítomnosti dvou svědků.

4 Manželství, obřad Jak probíhá obřad (právní úkon)? Osobně
V zastoupení (na základě povolení krajského úřadu) Prohlašují, že: spolu svobodně vstupují do manželství, jim není známa žádná překážka, znají navzájem svůj zdravotní stav, zvážili uspořádání budoucích majetkových poměrů svého bydlení a hmotné zajištění, se dohodli o příjmení a příjmení společných dětí.

5 Zákonné překážky manželství
Manželství nemůže být uzavřeno: s nezletilým, s nesvéprávnou osobou, s osobou, která již dříve uzavřela manželství, s osobou ve svazku registrovaného partnerství, mezi předky a potomky, mezi sourozenci, mezi poručníkem a poručencem, mezi dítětem a pěstounem.

6 Zdánlivé a neplatné manželství
zdánlivé – nevznikne, neplatné - soud prohlásí za neplatné, platné – vzniklo zákonným způsobem. Příklad zdánlivého manželství: Spolužití dvou osob, jejichž sňatek byl uskutečněn před státem neregistrovanou církví. Nebyly splněny zákonné náležitosti.

7 Úkoly a otázky k procvičení
Vyhledejte prostřednictvím internetu současný dotazník k uzavření manželství, který snoubenci vyplňují. Z dotazníku (i jinak) zjistěte, které doklady musí snoubenci předložit k uzavření manželství. Vyhledejte, zda se platí správní poplatky (popř. kolik) za uzavření manželství mimo stanovenou dobu nebo mimo úředně určenou místnost. Chceme-li uzavřít manželství v kostele, tj. formou církevního sňatku, musíme také zajít na matriční úřad? Jestliže ano, proč?

8 Prameny a literatura Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník
RYSKA, Radovan a Monika PUŠKINOVÁ. Právo pro střední školy: podle nového občanského zákoníku. Vyd. 7., V nakl. Eduko 1., přeprac. Praha: Eduko, 2012, 86 s. ISBN Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google