Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_VEŘEJNÁ_SPRÁVA_15 Právní předpisy kraje Téma sady: Veřejná správa Obor, ročník: Veřejnosprávní činnost, 2. ročník Datum vytvoření: únor 2013 Anotace: Právní předpis, obecně závazná vyhláška, nařízení, věstník, platnost, účinnost Metodický obsah: Výklad nového učiva

2 Právní předpisy kraje Kraj vydává dva druhy právních předpisů:
1) Obecně závazná vyhláška (OZV). 2) Nařízení.

3 Obecně závazné vyhlášky kraje
Vydává (schvaluje) zastupitelstvo kraje v samostatné působnosti. Musí být v souladu se zákony ČR. OZV lze ukládat povinnosti fyzickým a právnickým osobám, jen stanoví–li tak zákon.

4 Nařízení kraje Vydává (schvaluje) rada kraje v přenesené působnosti
(nelze delegovat na jiný orgán). Musí být v souladu se zákony ČR a právními předpisy vydanými vládou a ústředními správními úřady. Příklady nařízení kraje: nařízení o zřízení přírodní památky, přírodní rezervace, o požární ochraně atd.

5 Věstník právních předpisů kraje
Po schválení právního předpisu kraje jej podepíše hejtman s náměstkem hejtmana. Právní předpisy kraje musí být vyhlášeny. Vyhlášení se provede tak, že se uveřejní ve Věstníku právních předpisů kraje (dále jen „věstník“).

6 Věstník právních předpisů kraje
Věstník = tiskovina Vydává se v postupně číslovaných částkách označených pořadovými čísly → OZV. Nařízení kraje se ve věstníku označují pořadovými čísly. Číselná řada předpisů se uzavírá vždy koncem kalendářního roku (od nového roku se čísluje od jedničky). Musí být každému přístupný na KÚ, OÚ v kraji a MV. Stejnopis věstníku povinně i na internetu.

7 Platnost právních předpisů kraje
Právní předpis kraje vstupuje v platnost dnem vyhlášení ve Věstníku kraje. Den vyhlášení = den rozeslání příslušné částky, který musí být uveden v jejím záhlaví.

8 Účinnost právních předpisů kraje
Právní předpis kraje nabývá účinnosti 15. dnem po vyhlášení ve Věstníku. Výjimka: Vyžaduje-li to naléhavý obecný zájem, lze stanovit i dřívější počátek účinnosti, nejdříve však dnem vyhlášení. V tomto případě se PP zveřejní též na úřední desce KÚ a obecního úřadu, kterého se dotýká, v hromadných sdělovacích prostředcích.

9 Autorská práva a citace
Obce, kraje, hl. m. Praha:Úředníci obcí a krajů; Obecní policie : podle stavu k .. Ostrava: Sagit, 2002?-, sv. ÚZ. ISBN ISBN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google