Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_CHEMIE_18 Tuky Téma sady: Chemie, Základy přírodních věd Obor, ročník: Obchodní akademie, 2. ročník Datum vytvoření: duben 2013 Anotace: Tuky definice, klasifikace, významné vlastnosti tuků, zmýdelňování, mýdlo Metodický obsah: Výklad nového učiva

2 Tuky - definice Definice: Tuky jsou estery vyšších karboxylových kyselin (větší počet uhlíků) a trojsytného alkoholu (glycerolu). Jsou to přírodní látky ↓ ↓ rostlinného živočišného původu ↓ ↓ slunečnice, mák, len kráva, prase Obrázek č.1: Máslo

3 Dělení tuků Tuky dělíme ↓ ↓ kapalné pevné ↓ ↓ olivový olej sádlo, jelení lůj Mezi tuky řadíme i vosky. Z rostlinné říše např. vosk karnaubový (palmy J. Amerika), z živočišné říše např. včelí vosk. Obrázek č. 2: Včelí dílo

4 Funkce tuků v živých organismech
Ochrana před ztrátou tělesného tepla Ochrana pro vnitřní orgány Zásobní látka (zdroj energie) Strukturní – výstavba buněk Z přírodních materiálů se tuky získávají lisováním rozdrcených plodů nebo semen, vytavováním (např. „škvařením“ sádla) a vyluhováním v org. rozpouštědlech.

5 Chemické vlastnosti tuků
Žluknutí tuků Jak se zachová máslo, je-li delší dobu na sluníčku? „pokazí se“, typický zápach Po chem. stránce se jedná o oxidaci dvojných vazeb, vznik aldehydu a ketonu, zápach, znehodnocení potravin.

6 Chemické vlastnosti tuků
2. Ztužování tuků Kam zařadit potraviny jako Omega, Iva, Stella, atd....? z kapalných olejů se vyrábí pevné tzv. ztužené tuky, méně škodlivé našemu zdraví Po chem. stránce jde o zánik dvojné vazby v daném produktu.

7 Chemické vlastnosti tuků
3. Zmýdelnění např. působením hydroxidu sodného se tuky rozkládají, vzniká glycerol a sodná sůl karboxyl. kyseliny tuk + hydroxid sodný (draselný) → glycerol + mýdlo Zmýdelnění je alkalicky katalyzovaná hydrolýza esterů za vzniku příslušného alkoholu a alkalické soli karboxyl. kyseliny. (rovnováha reakce)

8 Výroba mýdla Mýdlo se vyrábí procesem zvaným tedy zmýdelňování. Surovina pro výrobu mýdla: lůj Zjednodušený postup: Lůj se vaří s roztokem hydroxidu sodného. Oddělení vzniklého mýdla z roztoku „vysolováním“, tj. roztokem NaCl. (mýdlo slupka na povrchu směsi) Čištění, barvení, tvarování a parfémování mýdla.

9 Historie výroby mýdla v ČR
V Čechách se až do vymření Přemyslovců mýdlo vyrábělo podomácku. Výroba mýdla byla běžnou součástí práce hospodyněk až do konce 17. století, kdy se postupně přešlo k průmyslové výrobě mýdla. Obr. č. 3: Ručně vyráběné mýdlo

10 Seznam literatury 1. Bílek, M., Rychtera, J.: Chemie na každém kroku, MOBY DICK, Praha, 1999, ISBN 2. Beneš, P., Pumr, V., Banýr, J.: Základy chemie 2, FORTUNA, Praha, 1997, ISBN 3. Mareček, A., Honza, J.: Chemie pro čtyřletá gymnázia, 2.díl, Nakladatelství Olomouc, Olomouc, 2004, ISBN 4. Vacík, J. a spol.: Přehled středoškolské chemie, SPN, Praha, 1996, ISBN Citace obrázků uvedena pod příslušným obrázkem.

11 Citace obrázků Obr. č.1: Máslo. Zdroj obrázku: COMET. wiki [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 2: Včelí dílo. Zdroj obrázku: MERDAL. wiki [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 3: Ručně vyráběné mýdlo. Zdroj obrázku: LON. wiki [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google