Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_BIOLOGIE_02 Kostra člověka Téma sady: Biologie Obor, ročník: Sociální činnost, 1. ročník Datum vytvoření: Leden 2014 Anotace: Přehled o stavbě a funkci lidské kostry. Metodický obsah: Výklad nového učiva.

2 KOSTRA ČLOVĚKA OSOVÁ KOSTRA: KOSTRA KONČETIN lebka páteř žebra
hrudní kost KOSTRA KONČETIN kostra končetin Obr. 1 Kostra člověka [1]

3 KOSTRA ČLOVĚKA OSOVÁ KOSTRA páteř žebra hrudní kost
Obr. 2 Osová kostra [2]

4 KOSTRA ČLOVĚKA PÁTEŘ ODDÍLY PÁTEŘE složená z obratlů
dvakrát esovitě prohnutá ODDÍLY PÁTEŘE krční (7) hrudní (12) bederní (5) křížová kost (5) kostrč (4-5) Obr. 3 Páteř [3]

5 KOSTRA ČLOVĚKA STAVBA OBRATLE bodcový kloubní výběžek
příčný a kloubní výběžek obratlový otvor tělo obratle Obr. 4 Stavba obratle [1 ]

6 KOSTRA ČLOVĚKA KRČNÍ OBRATLE nosič (A) čepovec (B)
Obr. 5 Spojení nosiče s čepovcem [3] Obr. 6 Krční obratle [1]

7 KOSTRA ČLOVĚKA STAVBA HRUDNÍKU Funkce: žebra (12 párů)
hrudní obratle (12 párů) hrudní kost Funkce: ohraničuje hrudní dutinu ochrana orgánů úpon svalů Obr. 7 Kostra hrudníku [1]

8 KOSTRA ČLOVĚKA KOSTRA HORNÍ KONČETINY lopatka pažní kost vřetenní kost
PLETENEC HORNÍ KONČETINY lopatka klíční kost KOSTRA PAŽE pažní kost KOSTRA PŘEDLOKTÍ vřetenní kost loketní kost KOSTRA RUKY Obr. 8 Horní končetina [3]

9 KOSTRA ČLOVĚKA KOSTRA RUKY zápěstní kůstky záprstní kůstky
články prstů Obr. 9 Kostra ruky [1]

10 KOSTRA ČLOVĚKA KOSTRA DOLNÍ KONČETINY PLETENEC DOLNÍ KONČETINY
pánevní kost KOSTRA STEHNA stehenní kost KOSTRA BÉRCE holenní kost lýtková kost KOSTRA NOHY Obr. 10 Dolní končetina [3]

11 KOSTRA ČLOVĚKA KOSTRA NOHY zánártní kůstky nártní kůstky články prstů
Obr. 11 Kostra nohy [1]

12 KOSTRA ČLOVĚKA LEBKA čelní kost nosní kost temenní kost klínová kost
slzní kost čichová kost lícní kost spánková kost horní čelist dolní čelist Obr. 12 Lebka [4]

13 POUŽITÁ LITERATURA A ZDROJE
NOVOTNÝ, Ivan a Michal HRUŠKA. Biologie člověka pro gymnázia: učebnice pro střední zdravotnické školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1995, 136 s. 1. vydání. ISBN MALÁ, Helena a Josef KLEMENTA. Biologie dětí a dorostu. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, n.p., 1985, 136 s. 1. vydání BENEŠOVÁ, Marika a Josef KLEMENTA. Odmaturuj z biologie. Vyd. 1. Brno: Didaktis, 2003, 224 s. 1. vydání. ISBN FLEISMANN, Jaroslav, Rudolf LINC, Petr DOSTÁL a Ludmila ROŠICKÁ. Přírodopis: pro 7. ročník základní školy. 1. vydání. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1982.

14 POUŽITÁ LITERATURA A ZDROJE
Obrázek č. 2: [2] FLEISMANN, Jaroslav, Rudolf LINC, Petr DOSTÁL a Ludmila ROŠICKÁ. Přírodopis: pro 7. ročník základní školy. 1. vydání. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1982. Obrázek č. 3,5,8,10: [3] Obrázky jsou z archivu autora. Obrázek č. 1,4,6,7,9,11: [1] DYLEVSKÝ, Ivan a Stanislav TROJAN. Somatologie I ISBN Obrázek č. 12: [4] LINC, Rudolf, Petr DOSTÁL a Jitka MACHOVÁ. Přírodopis 7: pro 7. ročník základní školy. 1. vyd. Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora. Všechny neocitované kliparty a další grafické objekty jsou součástí prostředků výukového sw Smart Notebook a MS Office


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google