Lékořicové cukrovinky 1 Předmět: Technologie Výrobce potravin Ročník: 3. Autor: Ing. Anna Novotná Lékořicové cukrovinky 1 Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Výrobce potravin - cukrovinkář. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Klíčová slova: Lékořicové výrobky, lékorky, lékořicová hmota, cukrová hmota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 6 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_VP3_15
Lékořicové výrobky Lékorky
Charakteristika a složení Tvar čtverečku Skládají se z bílé a barevné cukrové vrstvy a lékořicové vrstvy, která je uprostřed Složení 70 % cukrové hmoty 30 % lékořicové hmoty
Etapy výroby hmot Lékořicová hmota Cukerná hmota Vaření Lisování sušení Cukerná hmota Vaření cukrosirupového roztoku Mísení cukrové hmoty Lisování pásů, řezání a balení lékorek
Příprava lékořicové hmoty V kotli s míchadlem se vymíchá směs vody, mouky a melasy Směs se vaří se 20 min. v duplikátorovém kotli Do duplikátorového kotle se přidá cukr, škrobový sirup, melasa a lékořicový sukus Směs se vaří 1,5 hod. Směs se chladí ve vaničkách 24 hodin.
Příprava cukrové hmoty V duplikátorovém kotli s míchadlem a mixérem se vaří směs vody, cukru a škrobového sirupu Roztok se vaří na 115 °C Roztok se barví Přidá se tuk a roztok želatiny Mixuje se 15 min., ochladí se na 70 – 75°C Mísí se v míchačce 30 min. s moučkovým cukrem, kukuřičným škrobem a aromatickými látkami
Lisování hmot Hmoty se lisují na pelotéze Pláty lékořicové hmoty se suší 8 – 9 hod. při 60 – 65 °C Na vylisovaný bílý cukrový plát se položí plát lékořicové hmoty a plát barevné hmoty Pláty se potírají želatinovým roztokem Pláty se nechají 24 hod. oschnout Řezání na pruhy a sekání na kostičky 17x17x9mm Balí se do sáčků
Lékořicové výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje SMÍŠEK JOSEF A KOLEKTIV PRACOVNÍKŮ ČOKOLÁDOVEN. Výroba cukrovinek a trvanlivého pečiva: Zaměření na výrobu cukrovinek Učební obor 06-94-2. Praha: Čokoládovny, o. p., Praha 4 - Modřany, str. 332, 1984. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.