Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Těstoviny Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Těstoviny Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů"— Transkript prezentace:

1 Těstoviny Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Autor: Ing. Anna Novotná Těstoviny Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Pekař. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Těstoviny. Klíčová slova: Těstoviny, lisování, lis, matrice. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 38 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PK2_19

3 Těstoviny Suroviny na výrobu Výroba a tvarování těsta
Předsoušení a sušení těstovin

4 Rozdělení těstovin Podle tvaru a velikosti Podle způsobu tvarování
Dlouhé Krátké Vinuté Podle způsobu tvarování Lisované Válcované řezané Vypichované

5 Suroviny na výrobu Mouka – Semolina (speciální těstárenská mouka z tvrdé pšenice) Voda – pitná, 24 – 26 kg do těsta, 94 – 96 kg na chlazení lisu Vejce – vaječné těstoviny, 2 – 5 ks na 1kg mouky

6 Suroviny na výrobu Jako zlepšující přísady nebo náhražky se přidávají
Sušené mléko Kukuřičná mouka Rostlinné barvivo kurkuma Vitamíny (B1, B2) Sušené bílky Lepek Kyselý kasein Mletá sušená zelenina

7 Výroba a tvarování těsta
Příprava surovin Výroba těsta Tvarování těsta Předsoušení a sušení těstovin Uskladnění a balení těstovin

8 Lisování těsta Nejdůležitější součástí výrobní linky je těstárenský lis Probíhá v něm směšování surovin, hnětení, lisování a tvarování těsta Mísení a hnětení – žlaby s lopatkovými mísidly Lisování – lisovací šnek Tvarování – protlačování přes kovovou matrici

9 Druhy matric Pravoúhlá – dlouhé těstoviny (špagety)
Kotoučová – vlasové nudle, kolínka Kotoučová se štěrbinou - nudle, fleky

10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje PŘÍHODA, J., HUMPOLÍKOVÁ , P., NOVOTNÁ, D. Základy pekárenské technologie. 1. vydání. Praha: Pekař a cukrář, 2003, 363 s. ISBN MÜLLEROVÁ, M., SKALICKÝ, J. Zpracování mouky pro 1. ročník SOU. 1. vydání. Praha: SNTL, 1987, 168 s. SKOUPIL, J., MÜLLEROVÁ , M., ŠTROBACH, J. Zpracování mouky: Technologie pro 3. ročník SPŠ PT. 2. vydání. Praha: SNTL, 1981, 288 s. MÜLLEROVÁ, M., SKALICKÝ J. Zpracování mouky II pro 2. ročník SOU. 1. vydání. Praha: SNTL, 1985, 164 s. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Těstoviny Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů"

Podobné prezentace


Reklamy Google