Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka alkoholy Anotace: Materiál slouží k výkladu učiva o alkoholech. Klíčová slova: alkohol, ethanol, alkoholismus, methanol, ethylenglykol, glycerol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 35 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_CHP3_13

3 alkoholy jsou organické sloučeniny, které mají jeden nebo více atomů vodíku nahrazen skupinou – OH (pokud je však skupina navázána přímo na uhlík, který je součástí aromatického cyklu, jedná se o fenol)

4 ethanol C2H5OH ethylalkohol, běžně nazývaný líh, alkohol
Obr.1 Obr.2 ethanol C2H5OH ethylalkohol, běžně nazývaný líh, alkohol v přírodě vzniká přirozeně při kvašení cukerných šťáv nejznámější použití - výroba alkoholických nápojů ve směsi s benzínem - pohonná hmota (E85) v kosmetice se používá při výrobě voňavek Dlouhodobé a opakované užívání ethanolu vede k závislosti (alkoholismu), způsobuje cirhózu jater. Ještě horší jsou změny v nervovém systému, alkoholická demence a alkoholická epilepsie.

5 Množství ethanolu v krvi
Pro zjištění hladiny ethanolu v krvi lze použít jednoduchý orientační vzorec: fyziologická hranice ethanolu v krvi je 0,03 - 0,1 %o 2,0 - 3,0 %o je hodnoceno jako těžký stupeň opilosti při hodnotách vyšších než 3,0 %o hovoříme o akutní otravě alkoholem

6 Významné alkoholy methanol CH3OH (methylalkohol) - prudký jed. Používá se jako rozpouštědlo, k výrobě formaldehydu, jako přísada do pohonných hmot (zejména přeplňovaných motorů) ethylenglykol - základní složka nemrznoucích chladicích směsí, surovina při výrobě PET lahví glycerol - přísada hydratačních krémů a mýdel, změkčovadlo při výrobě léčiv, žvýkaček, past, barviv a výbušnin. Jako součást potravin má označení E 422.

7 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Obr. 1: dostupný z WWW: [cit ] Obr. 2: dostupný z WWW: [cit ] [cit ] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google