E-knihy z pohledu autorského zákona

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Služby knihoven ve světle novely autorského zákona Vít Richter – Zdeněk Matušík Národní knihovna ČR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika ročník III
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Systém správy dokumentace akreditované zkušební laboratoře Bc. Jan Randl, 4912.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
INTERNET A AUTORSKÉ PRÁVO aneb je stažení hudby z Internetu legální? Jiří Čermák.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Nelegální kopírování, autorská práva Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_12.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Co mohou knihovny očekávat od novely autorského zákona?
Zkušenosti s vydáváním online publikace na ČVUT a jejich možnosti ve výuce FRANTIŠEK PODZIMEK KATEDRA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ A OCHRANY OBYVATELSTVA
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Povinná elektronická komunikace v zadávacích řízeních
Informace a informační zdroje
IAS 17 Leasingy.
Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů
MÁ SMYSL POŘÁDAT KONFERENCE?
Název vzdělávacího materiálu
Informace a informační zdroje
Gymnázium Šternberk Brázdil, Fabrik, Klapka
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
TÉMA: Počítačové systémy
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rozpisy témat a odevzdávárny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Zvláštní odborná způsobilost
Lexikon veřejné správy ČR
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Principy fungování spolku BISON
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Školení obcí Olomouckého kraje
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
ePrivacy a komunikace M2M
– pojištění ve financování
Software Mgr. Václav Chvál.
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

E-knihy z pohledu autorského zákona Věra Jurmanová Volemanová Ústřední knihovna FF MU volemano@phil.muni.cz HOK - jaro 2012

„Půjčování“ e-knih Stahování dokumentů on-line Poskytování dokumentů kopírováním na soukromé čtečky uživatelů (výpůjční pult) dle autorského zákona nikoliv půjčování, nýbrž (rozmnožování +) sdělování díla veřejnosti pro tento způsob užití díla knihovny nemají oporu (zákonnou licenci) v autorském zákoně nutnost uzavírat licenční smlouvy… HOK - jaro 2012

Licence Kdo nám ji poskytne? Autor Dědic(ové) Pokud neuzavřel licenční smlouvu s někým jiným, komu se zavázal, že po určitou dobu neposkytne totéž oprávnění další osobě Kontaktovat jednotlivé autory je velmi časově a organizačně náročné Dědic(ové) Dtto viz autor Náročnost je o to větší, že dědiců může být více a souhlas potřebujeme ode všech (nedejbože, aby kniha měla více autorů a oba/všichni již byli po smrti) HOK - jaro 2012

Licence Kdo nám ji poskytne? Kolektivní správce 4. Nakladatel Bohužel nemá v současnosti k tomuto oprávnění 4. Nakladatel - musí mít od autora licenci i ke sdělování díla veřejnosti a k poskytování podlicencí - pokud má, je to pravděpodobně pro knihovny nejvhodnější partner HOK - jaro 2012

Licence - podmínky Budou se odvíjet od dohody mezi oběma stranami od možností nakladatelů (k čemu mají od autorů oprávnění) (Vybírat jednotlivé tituly nebo celé balíčky?) HOK - jaro 2012

Licenční smlouva – doporučení k obsahu Poskytovatel licence (vydavatel) je oprávněn licenci pro daný způsob užití díla, časový a územní rozsah licenci poskytnout Jak dlouho bude licence trvat Kde bude platit Cena za licenci Podle počtu výpůjček? (omezení počtu výpůjček na titul?) Jiný způsob stanovení ceny? HOK - jaro 2012

Licenční smlouva – doporučení k obsahu Nabyvatel (knihovna) není povinen licenci využít Licence se vztahuje i na užití softwaru, který je nezbytným prostředníkem k obsahu samotnému HOK - jaro 2012

volemano@phil.muni.cz vjv@jurman.cz Děkuji za pozornost. volemano@phil.muni.cz vjv@jurman.cz HOK - jaro 2012