Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zkušenosti s vydáváním online publikace na ČVUT a jejich možnosti ve výuce FRANTIŠEK PODZIMEK KATEDRA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ A OCHRANY OBYVATELSTVA 16.10.2017.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zkušenosti s vydáváním online publikace na ČVUT a jejich možnosti ve výuce FRANTIŠEK PODZIMEK KATEDRA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ A OCHRANY OBYVATELSTVA 16.10.2017."— Transkript prezentace:

1 Zkušenosti s vydáváním online publikace na ČVUT a jejich možnosti ve výuce
FRANTIŠEK PODZIMEK KATEDRA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ A OCHRANY OBYVATELSTVA

2

3 Položme si nejdříve několik otázek.
1. Jak to je vůbec s termínem - online publikace, elektronická kniha, e-kniha nebo e-book je. Nejobecnější termín je „online publikace“, protože kromě knih se může jednat i o online produkované mapy či grafiku (např. dětská leporela bez textu), knihy kombinované s audio nebo video záznamem, multimediální knihy apod.

4 2. Jaké jsou požadavky na online publikace
Online publikacemi se míní knihy a jiné neperiodické publikace dostupné pouze on-line, nikoliv na hmotných nosičích off-line (CD-ROM, DVD-ROM). Dále musí splňovat tyto požadavky: Ukončené dílo. Určené pro veřejnost. Určená pro knižní trh / zpoplatněná.

5 3. Jak je to s ISBN u online publikace
8.1 Online publikacemi se míní knihy a jiné neperiodické publikace dostupné pouze on-line, nikoliv na hmotných nosičích off-line (CD-ROM, DVD-ROM). 8.2.2 Samostatné číslo ISBN se přidělí každému samostatně dostupnému formátu (např. pdf, ePub, Mobipocket, html) i jeho verzi (např. s DRM či bez něj, s obrázky či bez nich, s barevnými či černobílými ilustracemi). DRM (Digital Rights Management – správa zabezpečeného obsahu) přitom znamená ochranu obsahu publikace před nežádoucím využitím, např. tiskem, půjčováním či stahováním.

6 Od července 2010 lze přidělovat čísla ISBN i online publikacím
ISBN (tištěná verze) © Česká technika – nakladatelství ČVUT ISBN (online publikace ve formátu pdf) © Data Agentura INFOPHARM, s.r.o. ISBN (online publikace ve formátu ePUB) © Data Agentura INFOPHARM, s.r.o. ISBN (online publikace ve formátu MOBI)

7 PDF a PDF pro čtečky MOBI
Univerzální knižní formát založený na standardu IDPF (The International Digital Publishing Forum). Firma ADOBE použila tento formát a přidala k němu specifické DRM, tento formát podporují čtečky a v omezené míře (hlavně kvůli DRM) i mobilní zařízení. • Univerzální formát • Ideální pro většinu čtecích zařízení MOBI Knižní formát požívaný firmou Amazon pro čtečky Kindle. V omezené míře ho podporují i jiná zařízení. PDF a PDF pro čtečky Formát hodící se spíše pro čtení odborné literatury na počítači, nicméně podporuje ho většina čteček i mobilních zařízení.

8

9

10

11 Používané ochrany Do většiny prodávaných elektronických knih je vložený ochranný mechanizmus, který si klade za cíl zamezit neoprávněnému šíření knihy po internetu. Způsobů je několik, společná je používaná zkratka DRM. Co je DRM? Zkratka ze slov Digital Rights Management a znamená systém pro ochranu autorských práv, který je používán jako zabezpečení elektronických souborů. DRM chrání e-knihu před zneužitím (volným užitím, kopírováním apod.).

12 Social DRM Sociální DRM je v podstatě vodoznak nebo jeho obdoba, která se k dílu přidá a jednoznačně jej spojí s kupujícím. V případě elektronických knih to vypadá tak, že se na začátek knihy umístí věta „zakoupeno na serveru ……". Kniha je pak bez dalších technických omezení a lze ji přímo číst ve všech čtečkách, které daný formát podporují.

13 Speciálně kryptované soubory dané aplikace
Adobe DRM Silnější forma ochrany, kde se využívá principu autorizace uživatele a jeho čtečky. Knihu je pak možné číst pouze na autorizovaných zařízeních. Před prvním nákupem je nutné splnit několik podmínek: • Ověřit kompatibilitu Vaší čtečky v seznamu podporovaných zařízení. • Vytvoření Adobe ID - registrací na stránkach Adobe.cz. • Instalace programu Adobe Digital Editions . • Autorizace počítače a čtečky - provádí se z prostředí programu Adobe Digital Edition vložením Adobe ID a připojením čtečky. Speciálně kryptované soubory dané aplikace

14

15 Posouzení zájmu z hlediska formy (tištěná, online)
formátu (pdf, mobi, ePub) ochrany DRM (tvrdá, sociální) distribučního kanálu ceny

16

17

18

19

20

21

22 Forma Ochrana DRM Formát 16.10.2017 tištěná 83 53 76,8% Databook 9
tištěná 83 53 76,8% Databook 9 13,0% itunes 3 4,3% Publero 2 2,9% Floowie 99 69 Formát pdf 11 15,9% ePub mobi Ochrana DRM sociální DRM tvrdé DRM 5 7,2%

23

24 ? Finance

25 279,- Kč Cena vydavatelského archu byla stanovena na 8,50 Kč
VA 19, ,- Kč

26 0 Kč 250 €

27 Jak dál s online publikacemi?
Poskytovat online publikace ve formátu pdf zdarma se sociálním DRM!!

28 Sociální DRM

29 Nutné podmínky Vytvořit legislativní rámec k tvorbě online publikací na FBMI ČVUT a jejich poskytování zdarma

30 Vytvořit portál na stahování online publikací v režii FBMI
Nutné podmínky Vytvořit portál na stahování online publikací v režii FBMI

31

32 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Zkušenosti s vydáváním online publikace na ČVUT a jejich možnosti ve výuce FRANTIŠEK PODZIMEK KATEDRA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ A OCHRANY OBYVATELSTVA 16.10.2017."

Podobné prezentace


Reklamy Google