Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tabulkový procesor Práce se souborem – otevření, tvorba a použití šablony, tisk, propojení tabulky Excel s Wordem, nastavení Excelu, uložení Autorem materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tabulkový procesor Práce se souborem – otevření, tvorba a použití šablony, tisk, propojení tabulky Excel s Wordem, nastavení Excelu, uložení Autorem materiálu."— Transkript prezentace:

1 Tabulkový procesor Práce se souborem – otevření, tvorba a použití šablony, tisk, propojení tabulky Excel s Wordem, nastavení Excelu, uložení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Jaké druhy sešitů můžeme otevřít v Excelu? příkazem Soubor – Nový můžeme otevřít prázdný sešit (obr. 1) nainstalované šablony (obr. 2) vytvořené šablony (obr. 3) naposledy použité šablony (obr. 4) šablony Microsoft Office Online (obr. 5)

3 obr. 1

4 (obr. 2)

5 obr. 3

6 obr. 4

7 obr. 5

8 Příkazem – Prázdný sešit – Vytvořit otevřeme čistý list sešitu můžeme vytvářet dokumenty dle svých návrhů prázdný sešit obsahuje tři listy listy můžeme přidávat nebo odebírat můžeme si nastavit vlastní formát buněk (obr. 6) vytvoříme si vlastní šablonu Jaké možnosti máme při otevření nového prázdného sešitu?

9 obr. 6

10 Jak si můžeme vytvořit vlastní šablonu v Excelu? vlastní šablonu můžeme vytvořit ze svého sešitu, nebo můžeme použít šablonu z aplikace Microsoft Office Online dokument – Uložit jako zadáme název souboru (obr. 7) Typ souboru – Šablona aplikace Excel (obr. 8) dokument se automaticky uloží do složky Šablony a je připraven k použití (obr. 9)

11 obr. 7 obr. 8

12 obr. 9

13 Chceme-li vytisknout vytvořený dokument, jaký zvolíme postup? nejdříve označíme oblast pro tisk na kartě Vzhled stránky vybereme Oblast tisku – Nastavit oblast tisku a nastavíme (obr. 10) tlačítkem Office zvolíme příkaz Tisk (obr. 11) označíme vlastnosti tištěného dokumentu zvolíme Tisknout – Výběr odsouhlasíme (obr. 12)

14 obr. 10 obr. 11

15 obr. 12

16 Můžeme propojit tabulky v Excelu s dokumentem ve Wordu? otevřeme tabulku v Excelu označíme tabulku – zkopírujeme do schránky (obr. 13) otevřeme Word vložíme tabulku ze schránky (obr. 14) z nabídky Možnosti vložení vybereme Zachovat formátování zdroje a propojit s aplikací Excel (obr. 15) tabulky jsou propojené, při změně čísla v Excelu se tato projeví i ve Wordu (obr. 16)

17 (obr. 13) (obr. 14)

18 (obr. 15)

19 (obr. 16)

20 Můžeme nastavit otevírání Excelu tak, aby se nám otevřel vždy určitý sešit? připravíme si sešit, který chceme spouštět – upravíme si list dle svých požadavků – firemní logo, formát buněk, nastavení oblasti tisku uložte takto vytvořený sešit – Uložit jako

21 jako Typ souboru vybereme Šablona a zvolíme Uložit do – složku XLStart nebo alternativní spouštěcí složku jako název složky zvolíme pro šablonu sešitu Sešit, pro šablonu listu List nebo vlastní název zvolíme Uložit a Zavřít (obr. 17)

22 obr. 17 výchozí sešit v Excelu

23 Ukládají se vytvořená data při ukončení sešitu automaticky? data můžeme ukládat průběžně, ukládání nastavíme: tlačítko OFFICE – Možnosti aplikace EXCEL (obr. 18) vybereme Uložit (obr. 19) Ukládat informace pro automatické obnovení po – doplníme po kolika min. (obr. 20) sešit se bude automaticky ukládat do zvoleného adresáře

24 obr. 18 obr. 19

25 obr. 20

26 automatické uložení a obnovení nenahradí pravidelné ukládání vaší práce klepnutím na tlačítko OFFICE otevřeme nabídku zvolíme Uložit můžeme pokračovat v práci bez uzavření sešitu (obr. 21)

27 obr. 21

28 pokud chceme uzavřít sešit, klepneme na tlačítko OFFICE vybereme Uložit jako zvolíme příslušnou aplikaci v případě nového sešitu (obr. 22) pokud ukládáme sešit, ve kterém jsme prováděli úpravy, klepneme na Uložit jako – otevře se okno Uložit jako v adresáři vybereme umístění sešitu, název sešitu, uložíme jako typ zvolíme Uložit (obr. 23)

29 (obr. 22) (obr. 23)

30 Autorkou textů a grafického uspořádání je Růžena Hynková. Veškerý obrazový materiál je vytvořen pomocí screenshotů v programu MS Office Word a Excel 2007 a je zpracován autorkou textu.


Stáhnout ppt "Tabulkový procesor Práce se souborem – otevření, tvorba a použití šablony, tisk, propojení tabulky Excel s Wordem, nastavení Excelu, uložení Autorem materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google