Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

– pojištění ve financování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "– pojištění ve financování"— Transkript prezentace:

1 – pojištění ve financování
Pojištění motorových vozidel – pojištění ve financování

2 Základní pojmy Pojištění se řídí ustanoveními zákona č.168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla, zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, platnými všeobecnými pojistnými podmínkami dle skupinové pojistné smlouvy, § 4 zákona č. 170/2018 Sb., o distribuci pojištění a zajištění a zákonem č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu na pozemních komunikacích. Pojišťovna (pojistitel) je tuzemská pojišťovna, pojišťovna z jiného členského státu nebo pojišťovna z třetího státu, s výjimkou pojišťovny, která je vyjmuta z působnosti směrnice Evropské unie upravující přístup k pojišťovací a zajišťovací činnosti a její výkon. Pojistitelem je osoba, která se pojistnou smlouvou zavázala poskytnout pojistné plnění v případě pojistné události.

3 Základní pojmy Pojistníkem je osoba (člověk nebo právnická osoba), která uzavřela s pojistitelem skupinovou pojistnou smlouvu. Pojistník je povinen seznámit pojištěného s obsahem skupinové pojistné smlouvy týkající se pojištění jeho pojistného nebezpečí. Zájemce o pojištění je osoba, která má zájem o přistoupení do skupinové pojistné smlouvy. Pojištěný je osoba, na jejíž život, zdraví, majetek, odpovědnost za škodu nebo jiné hodnoty pojistného zájmu se soukromé pojištění vztahuje (dále i jako „klient“). Nabízení možnosti stát se pojištěným je činnost pojistníka spočívající v nabízení možnosti stát se pojištěným, která je provozována podnikatelským způsobem.

4 Základní pojmy Pojistné podmínky jsou smluvní podmínky zpracované pojišťovnou pro uzavírání pojistných smluv pro jednotlivá pojistná odvětví, pro skupiny těchto odvětví nebo pro jednotlivé typy pojištění sjednávaných v rámci pojistného odvětví. Pojistná částka je smluvně dohodnutá finanční částka, která určuje horní hranici pojistného plnění. Na návrh pojistníka se stanoví tak, aby odpovídala pojistné hodnotě pojištěného majetku v době sjednání pojištění (přistoupení ke skupinové pojistné smlouvě). Česká národní banka vykonává dohled v pojišťovnictví v zájmu ochrany pojistníků, pojištěných a oprávněných osob a s ohledem na zachování finanční stability pojišťoven a zajišťoven; uděluje také povolení k provozování pojišťovací činnosti.

5 Základní pojmy Škodní událost je událost, ze které vznikla újma a která by mohla být důvodem vzniku práva na pojistné plnění. Pojistná událost je nahodilá událost krytá pojištěním. Podpojištění znamená, že je-li pojistná částka v době pojistné události nižší než pojistná hodnota pojištěného majetku, sníží pojistitel pojistné plnění ve stejném poměru, v jakém je výše pojistné částky ke skutečné výši pojistné hodnoty pojištěného majetku.

6 Základní informace Pojistník v rámci své podnikatelské činnosti uzavírá se svými klienty smlouvy o financování vozidel, a to typu: finanční leasing, operativní leasing nebo financování prostřednictvím poskytování úvěru. Sjednané pojištění vozidla je součástí takové smlouvy o financování. V rámci sjednané skupinové pojistné smlouvy mezi pojistníkem a pojišťovnou jsou stanoveny mj. varianty pojištění, které je možné pro vozidla sjednat (pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla, havarijní pojištění, a příp. také vybraná doplňková pojištění) vč. parametrů, dále se ujednává vzájemný postup při vzniku, změnách a ukončování pojištění jednotlivých vozidel, pravidla pro stanovení výše pojistného, postup při fakturaci pojistného.

7 Základní informace Pojistník má pojistný zájem na pojištění vozidel, která jsou v jeho vlastnictví, ale jsou užívány na základě smluv o financování klientem, i vozidel, která převedl do vlastnictví klienta, avšak jsou financována na základě smlouvy o financování. Před sjednáním pojištění vozidla musí pojistník získat od klienta informace týkající se jeho požadavků, cílů a potřeb s ohledem na sjednávané pojištění a pojistník mu poskytne doporučení, aby se mohl rozhodnout, jaké pojištění uzavře a aby uzavřené pojištění odpovídalo jeho cílům, potřebám a požadavkům.

8 Základní informace Přistoupení k uzavření pojištění vozidla pod skupinovou pojistnou smlouvu se klient stane pojištěným, nikoliv pojistníkem, nepřísluší mu tedy právo nakládat s pojištěním bez souhlasu pojistníka (žádosti o všechny požadované změny pojištění či jeho ukončení je klient povinen řešit s pojistníkem). Pojistné hradí pojišťovně pojistník. Úplata, kterou pojištěný hradí pojistníkovi, není platbou pojistného, je zpravidla zahrnuta do splátky dle smlouvy o financování, kterou hradí pojištěný (klient). Pojištění vozidla lze sjednat odděleně od finanční služby poskytované pojistníkem.

9 Dokumentace pro klienta
Klient (pojištěný) se před sjednáním smlouvy o pojištění vozidla musí seznámit a převzít: Všeobecné pojistné podmínky dle skupinové pojistné smlouvy Informační dokument o pojistném produktu Stručnou informaci o zpracování osobních údajů Předsmluvní informace pro zájemce o uzavření smlouvy (pokud nebyly informace z tohoto dokumentu předány klientovi v jiné písemné podobě)

10 Charakteristika a rozsah primárního pojištění
Pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla („povinné ručení“) kryje újmy způsobené provozem vozidla a chrání tak pojištěného před jejich nepříznivým finančním dopadem; pojišťovna uhradí poškozenému újmu na zdraví nebo usmrcením, újmu vzniklou poškozením, zničením nebo ztrátou věci, ušlý zisk a náklady spojené s právním zastoupením, a to nejméně v rozsahu uvedeném v příslušných ustanoveních zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla, v platném znění, maximálně však do výše limitu pojistného plnění stanoveného v rámci sjednaného pojištění / skupinové pojistné smlouvě.

11 Charakteristika a rozsah primárního pojištění
Pojištění vozidel („havarijní pojištění“) v závislosti na klientem zvolené variantě může pojištění krýt škody v případě, že dojde k poškození pojištěného vozidla havárií, živelní událostí, vandalismem, odcizením nebo neoprávněným užitím vozidla, nebo v případě vzniku finančních nákladů v důsledku škody na pojištěném vozidle (GAP – ztráta hodnoty vozidla); pojišťovna poskytne pojistné plnění za takto vzniklou škodu, a to v rozsahu a způsobem stanoveným ve skupinové pojistné smlouvě a všeobecných pojistných podmínkách, maximálně však do limitu pojistného plnění stanoveného v rámci sjednaného pojištění / skupinové pojistné smlouvě a po odečtení případně sjednané spoluúčasti.

12 Hlášení škodních událostí
škodní událost hlásí řidič/pojištěný bez zbytečného odkladu na kontaktní linku pojistníka a pojistitele – , nebo na webu pokud dojde k dohodě účastníků na zavinění a není nutné z jiného důvodu volat Policii ČR vyplní klient s druhým účastníkem nehody formulář ”Záznam o dopravní nehodě” včetně dohody o zavinění. Povinnost volat Policii ČR: dojde-li k usmrcení nebo zranění osoby; dojde-li ke škodě na majetku třetí osoby, k poškození nebo zničení součásti nebo příslušenství pozemní komunikace; účastníci dopravní nehody nemohou sami zabezpečit obnovení plynulosti provozu; dojde-li k hmotné škodě převyšující zřejmě na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí nebo na jiných věcech částku ,- Kč.


Stáhnout ppt "– pojištění ve financování"

Podobné prezentace


Reklamy Google