Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Banket Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

Technika obsluhy – Kavárenský jídelní lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Informatika – Úvod do MS Excel Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Náležitosti a druhy menu
Charakteristika rybího masa
Energetická hodnota potravin (EH)
Způsoby připojení k internetu
Další operace s vektory
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Náležitosti nápojových lístků
Zařízení k uchování hotových pokrmů během výdeje
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Provozovny společného stravování
Netradiční aranžérské materiály
Výroba pěnových cukrovinek
Slovní úlohy řešené rovnicemi
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ I.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podstatná jména pomnožná, hromadná a látková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rozdělení inventáře, MSI
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Regenerační přípravky I.
Obecná rovnice přímky - procvičování
Aritmetická posloupnost
Výroba instantních prášků 1
TKANINY- druhy, vlastnosti
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kuchyňské stroje na mechanické zpracování surovin
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vytápění Tepelné ztráty
Obvod a obsah mnohoúhelníků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zařízení na přepravu teplých pokrmů a nápojů
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK I.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Algoritmizace - opakování
Algoritmizace - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Prostorové a dispoziční řešení výrobního střediska
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lineární rovnice řešené pomocí algebraických vzorců pro druhou mocninu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kategorie odbytových středisek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba nápojových prášků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lineární nerovnice – příklady k procvičování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnitřní paměti počítače
Parametrická rovnice přímky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Paměti počítače, rozdělení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lineární rovnice Opakování na písemnou práci
Teorie Informace, signál
Novověká filozofie - Racionalismus
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Jídelní lístky Anotace: prezentace je určena k osvojení učiva z oblasti jídelních lístků. Žáci získají přehled o běžně používaných JL. Klíčová slova: jídelní lístek, výběr pokrmů, a la carte. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_12

Význam jídelního lístku: jídelní lístek je seznam nabízených pokrmů a příloh. Svojí formou i obsahem reprezentuje provozovnu, jde o důležitý marketingový nástroj. Požadavky na JL: - pestrý výběr pokrmů a příloh - dobrá přehlednost, čitelnost a vkusná úprava usnadňuje nabídku, objednávání, bonování, expedici a zúčtování slouží i jako kontrolní podklad - má být chloubou podniku a zákazník to ocení - správně sestavený JL musí umět prodávat desky pro jídelní lístky mohou ladit se stylem restaurace.

Běžně se používají tyto jídelní lístky: restaurační kavárenský vinárenský barový dětský hotelový cizojazyčný snídaňový v pohostinství, bufetech a samoobsluhách nahrazuje jídelní lístek vývěsní tabule.

Restaurační jídelní lístek se rozděluje na: denní - má platnost jeden den kombinovaný - stálý lístek s denní vložkou. Umožňuje zařazovat sezónní potraviny, měnit nabídku specialit, reagovat na poptávku, např. zvěřinové hody, staročeská kuchyně, zabíjačkové hody ap. stálý - používá se ve vyšších skupinách, jeho obsah se mění po půl roce, někdy až po roce. Je tištěný na kvalitním papíře, graficky zdobený a má nákladné desky. Obr. 1 Obr. 2

Kavárenský jídelní lístek: mívá menší formát neuvádí se zde hotové pokrmy větší výběr z jídel na objednávku a specialit obsahuje větší výběr předkrmů a moučníků v malých kavárnách bývají ve formě stojánků v kavárnách s cukrárnou je omezená nabídka jídel, ale větší nabídka nápojů a dezertů. Obr. 3

Vinárenský jídelní lístek: obsahuje bohatý výběr specialit, sýrů a doplňků vhodné k vínu neuvádí se hotové pokrmy, pouze speciality a jídla na objednávku - bývá spojený s nápojovým lístkem - je zde široká nabídka vín a ostatních nápojů - u vín se uvádí jeho stručná charakteristika. Obr. 4

Barový jídelní lístek: bývá často ve formě stojánku používá se v denních a nočních barech obsahuje široký výběr nápojů větší výběr je ze sortimentu míchaných nápojů obsahuje nabídku jídel a doplňků vhodných k nabízeným nápojům používá se v denních i nočních barech. Obr. 5 Obr. 6

Dětský jídelní lístek: - má být vhodně zdobený a atraktivní bývá rozdělený pro děti do tří a do šesti let je vhodně zdobený – fotografie nebo obrázky uvádí se zde pokrmy vhodné pro děti a o menší hmotnosti. Obr. 7 Obr. 8 Dětský jídelní lístek

Hotelový jídelní lístek: používá se na úseku hotelových pokojů (room servis) bývá rozdělený na nabídku do 24.00 hodin a tzv. noční, od 24.00 do šesti hodin ráno přes noc připravují pokrmy a nápoje zaměstnanci hotelového oficce pokrmy se přivážejí na pomocných vozících přikryté glošemi - nebo se přinášení na prostřených táccích. Obr. 9

Cizojazyčný jídelní lístek: používá se v cizineckých a výběrových restauracích a restauracích vyšších skupin musí se dbát na správný překlad v menších restauracích mají pod českými názvy překlady do světových jazyků ve větších restauracích nají jídelní lístky ve všech světových jazycích. Obr. 10

Snídaňový jídelní lístek: hosté si sestavují menu výběrem z nabídky v JL „A la carte“ (a la kart) dnes se častěji využívá podávání snídaní výběrem z nabídkových stolů na hotelových pokojích si hosté objednávají snídaně pomocí vyplněné visačky, kterou večer zavěsí na kliku dveří. Obr. 11 Obr. 12

Nabídka v bufetech, samoobsluhách a rychlém občerstvení: jídelní a nápojový lístek nahrazují vývěsní tabule pořadí uvedených jídel a nápojů je podle gastronomických pravidel - hosté si většinou jídlo odnášejí ke stolu sami. Obr. 13

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1: Fortuna, 1996, ISBN 80-7168-333-7. | Obrázky: [online.] [cit. 2013-01-07] dostupné z: www.office.microsoft.com – obr. č. 8, 9, 11 a 13 | Vlastní fotografie. - č. 1 až 7, 10 a 12. | Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.