Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Parametrická rovnice přímky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Parametrická rovnice přímky"— Transkript prezentace:

1 Parametrická rovnice přímky
Předmět: MATEMATIKA Ročník: 3. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Mgr. Dagmar Válková Parametrická rovnice přímky Anotace: Prezentace slouží jako pomůcka k výkladu učiva parametrická rovnice přímky Po seznámení s teorií následují řešené příklady určené k procvičování . Materiál je možno využít jak pro přímou výuku, tak pro samostudium. Klíčová slova: Parametrická rovnice přímky, směrový vektor, parametr, normálový vektor. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Válková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Sada: 2 Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_MG3_05

3 Parametrická rovnice přímky

4 Ke každému bodu X přímky AB existuje právě jedno tєR takové, že platí X = A + ts.
/s je směrový vektor přímky, t je parametr/ X = [x;y] s = (s₁;s₂) Parametrické rovnice přímky:

5 1/ Napište parametrickou rovnici přímky, je-li dán její bod A a směrový vektor s: a/ A = [8;-6], s = (5;3) b/ A = [0;7], s = (-4;0) c/ A = [-5;0], s = (3;π) d/ A = [5;0], s = (3,4; ⅔)

6 2/ Pro přímky dané parametricky určete její směrový a normálový vektor:

7 3/ Určete souřadnice dvou bodů, které leží na dané přímce:

8 4/ Napište parametrické rovnice přímky, která prochází dvěma body: a/ A = [7; 6], B = [-4; 3] b/ C = [-3,1; 9,5], D = [-7,2; 5,8]

9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje HUDCOVÁ, M., KUBIČÍKOVÁ, L. Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ, SOU a nástavbové studium. 2. vydání. Praha: Prometheus, s. ISBN KOLOUCHOVÁ, J., ŘEPOVÁ, J., ŠOBR, V. Matematika pro SOŠ a studijní obory SOU. 5. část. 1. vydání. Praha: SPN, s. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Válková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Parametrická rovnice přímky"

Podobné prezentace


Reklamy Google