Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: ZBOŽÍZNALSTVÍ Ročník: 2.ročník učebního oboru Autor: Zdenka Babiánková Textilní zboží a Oděvy Anotace: Tato prezentace pojednává o účelu a funkci textilních výrobků, rozdělení podle různých hledisek . Členění obchodního sortimentu, výrobci, kteří se podílejí na výrobě. Klíčová slova: výrobek, výrobce, oděv, funkce, textil, textilie, sortiment Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 48 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_ZB2_01

3 Textilní zboží tvoří bohatý a členitý sortiment výrobků sloužících k uspokojení potřeb člověka nezbytností funkce oděvu je požadavek módnosti, hygienicko-fyziologické vhodnosti, estetické působnosti a podmínky údržby a ošetřování rovněž požadavek reprezentativní vzhled, trvanlivost a životnost

4 textilní zboží Pojem: Surovina Polotovar Výrobek

5 Třídění textilií podle vnějšího tvaru textilie délkové textilie plošné textilie duté podle vnitřního uspořádání látkově homogenní (100% vlna) textilie složené(70% len / 30% PES)

6 Obchodní sortiment textilní zboží metrové textilní zboží kusové
bytové textilie a podlahové krytiny textilní galanterie

7 Výrobci textilního zboží
Nová Mosilana, a.s. Sintex a.s. TEXSR s. r. o. VEBA, textilní závody a.s. Svitap J. H. J. spol s.r.o. zahraniční podniky Problémový úkol na webu: Zjistěte, výrobou jakého textilu se zabývají?

8 Otázky k opakování 1. Jaké funkce plní oděv? 2. Co jsou textilie délkové, plošné a duté? 3. Co tvoří obchodní sortiment textilního zboží?

9 Správné odpovědi 1. Funkcí oděvu je respektování požadavků estetických,hygienických, dobré udržovatelnosti a vhodného ošetřování. 2. U délkových se uplatňuje pouze délka, např. příze a nitě, u plošných kromě délky i šířka, např. tkaniny, krajky a u dutých punčochy. 3. Tvoří ho zboží metrové např. tkaniny, kusové např. osobní prádlo, bytový textil např. záclonoviny a textilní galanterii např. šicí nitě, háčky, knoflíky, krajky apod. .

10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Kavina Karel. ZBOŽÍZNALSTVÍ TEXTILNÍHO,ODĚVNÍHO A KOŽEDĚLNÉHO ZBOŽÍ učebního oboru prodavač, prodavačka. 6. vydání. Český Těšín: IQ 147, s.r.o., s. [online]. [cit ]. Dostupné z: Ilustrace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google