TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, 412 01 Litoměřice Anotace: výukový materiál pro telecí maso Vypracováno: I.pololetí 2012/2013
CHARAKTERISTIKA TELECÍHO MASA získáváme z mláďat ve věku 1 – 7 měsíců o hmotnosti od 70 – 160 kg obsahuje až 73 % vody barva masa je světle růžová, jemně vláknité nižší energetická hodnota, lepší stravitelnost typická vůně po kyselině mléčné bouráme na půlky nejlepší maso je z tří měsíčních kusů http://cdadafoto.webzdarma.cz/zver_8.htm
JAKOST
JAKOSTNÍ TŘÍDY TELECÍHO MASA I. Kýta - velký, malý ořech, spodní a svrchní šál II. pečeně, pečeně s ledvinou, plec, hrudí III. krk, karbanátek, kližka, koleno, pupek http://www.toppotraviny.cz/teleci-maso/teleci-kyta-bez-kosti
TRŽNÍ ČÁSTI kýta bez / s kostí a kolenem http://www.ariefood.cz/sortiment/jehneci_a_teleci/teleci.html
TRŽNÍ ČÁSTI 2. plec bez / s kostí a kolenem http://www.jehnecimaso.cz/obchod/teleci-maso/
TRŽNÍ ČÁSTI 3. pečeně s / bez ledviny http://www.toprecepty.cz/recept/24513-vanocni-polivka--ala-lada/
TRŽNÍ ČÁSTI 4. krk, karbanátek http://www.masoturek.cz/masoturek/eshop/1-1-Maso/0/5/29-Teleci-karbanatek
ZDROJ: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6