LES A JEHO VÝZNAM Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. Č. DUMu: VY_52_INOVACE_448.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Advertisements

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
PŘÍRODOVĚDA.
PEDOSFÉRA.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
LESNÍ PATRA.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
LES ŘASY.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Význam lesů pro život člověka
Les-Lesní patra.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
SPOLEČENSTVO LESA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZELENINA - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Z A H R A D Y Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Lesy a jejich význam Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_17_LESY A JEJICH VÝZNAM_HULEJOVÁ Člověk.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
ZKOUMÁME ČAS, TEPLOTA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
POZNÁŠ ? Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí.
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
Les - rostliny, houby-prezentace
TEST - SPOLEČENSTVO LES
LESNÍ KVETOUCÍ ROSTLINY
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Ovocné stromy Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Společenstva lesů - stromy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVA
Získávání energie pro život
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Biota ČR - Prezentace s výkladem
VODA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_528.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
SPOLEČENSTVO - LES Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Radana Marelová
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
H O U B Y II – JEDOVATÉ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZELENINA A JEJÍ DRUHY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
KRTEK OBECNÝ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Les v průběhu roku Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
MRAVENEC LESNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_02_ Ekosystém park - rostliny
PTÁCI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
ROSTLINY, ŽIVOČICHOVÉ OPAKOVÁNÍ
VY_52_INOVACE_17_ Význam půdy, lesů a vodních ploch
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
JEHLIČNATÉ STROMY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
OBRATLOVCI - POPIS Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
VODSTVO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

LES A JEHO VÝZNAM Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. Č. DUMu: VY_52_INOVACE_448 Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ I. Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí. Prezentace zábavnou formou seznamuje žáky se společenstvem lesa, významem lesa, druhy stromů, . . . Materiál může být využitý jako zápis do sešitu.

LES A JEHO VÝZNAM PŘÍRODOVĚDA – 4. ROČNÍK

Co je les? Les je společenstvo všech organizmů ( bakterií, hub, rostlin a živočichů), které žijí v lese a lesní půdě ve vzájemných vztazích.

Známe lesy: listnaté jehličnaté smíšené

Význam lesa Les zlepšuje naše ovzduší Listy a jehličí dodávají do vzduchu kyslík Lesy jsou plícemi Země Fotosyntéza je přeměna anorganických látek (oxid uhličitý + voda) na organické látky (cukry), přitom se uvolní kyslík. Probíhá v zelených částech rostlin za působení slunečního žáření.

Lesy regulujú oběh vody v přírodě, vypařovaní, srážky. Bříza bradavičná vypaří za slunečného dne 60 – 70 litrů vody Les je zásobárnou vody.

Les ochraňuje půdu před erozí Eroze je odnos půdy působením větru nebo vody Kořeny stromů zpevňují půdu a zabraňují jejímu odplavování při dešti

Les se podílí na tvorbě půdy Rostlinné zbytky se mění v silné vrstvy humusu

Listy a jehličí stromů zachycují množství nečistot. Za rok může hektar bukového lesa pohltit 63 tun prachu.

Les poskytuje útulek živočichům

Lesy nám poskytují: dřevo - těžba lesní plody - sběr houby léčivé rostliny jsou vhodným prostředím na odpočinek, relaxaci

Význam lesů Les: je významné společenstvo produkuje velké množství kyslíku je zásobárna vody zabraňuje odnosu půdy při prudkých deštích snižuje rychlost větru je domovem mnoha rostlin, hub a živočichů je místem odpočinku pro člověka

Zapamatuj si! Lesy jsou bohatstvím národa, proto je musíme chránit. Lesní stromy není dovolené bezdůvodně kácet.

" Když jsi v životě zasadil třeba jen jeden strom, / orientální přísloví / " Když jsi v životě zasadil třeba jen jeden strom, nežil jsi nadarmo. "

Zopakuj si : 1. Lesy se rozdělují na jehličnaté, listnaté a _________. 2. Plodem dubu jsou ______________________ . 3 . Plodem buku jsou _______________________ . 3. Jehličnaté stromy jsou smrk, jedle, modřín a_______. 4 . Opadavý strom je_______________________ . 5. V lese můžeme najít tyto jedlé plody:_____________ .

Zdroje : Aktron. [cit. 2011-10-15]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha,_Jinonice,_Vidoule,_podzimn%C3%AD_list%C3%AD.JPG Smudge 9000. [cit. 2011-10-15]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_Deer_Stag.jpg Dani Kropivnik. [cit. 2011-10-15]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Martes_martes_crop.jpg Steffen Hannert. [cit. 2011-10-15]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Schwarzspecht.jpg Brzeszczot. [cit. 2011-10-15]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Podgrzybek.jpg Fibonacci. [cit. 2011-10-15]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blackberries_on_bush.jpg Klipart : Office Microsoft PowerPoint Ilustrace : www.office.microsoft.com

Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná Konec Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná