Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č."— Transkript prezentace:

1 PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_530 Tématický celek: ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II. Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí. Ukázka tvorby DUMu v Powerpointu seznamuje žáky s informacemi o planetě Zemi.

2 PLANETA ZEMĚ PŘÍRODOVĚDA 4. ROČNÍK

3 Planeta Země jediná známá planeta ve vesmíru, kde existuje život

4 Povrch Země dnes povrch tvoří pevniny ( kontinenty ) a oceány
oceány zabírají 2/3 zemského povrchu

5 Vhodné podmínky pro život na Zemi
příznivá vzdálenost Země od Slunce sluneční světlo vhodné složení atmosféry voda v kapalném skupenství pohyby Země ( střídání dne a noci, roč. období )

6 Pohyby Země 1.) otáčí se kolem své osy ( střídá se den a noc )
Planeta Země vykonává dva pohyby: 1.) otáčí se kolem své osy ( střídá se den a noc ) 2.) obíhá kolem Slunce ( střídají se roční období )

7 Střídání dne a noci Země se otáčí kolem osy za 24 hodin
Sluncem osvětlená polovina Země má den neosvětlená část Země má noc

8 jako 1 den stanovena doba otáčení Země kolem své osy ( 24 hodin )
jako 1 měsíc stanovena doba oběhu Měsíce kolem Země ( 29 a půl dne ) jako 1 rok stanovena doba oběhu Země kolem Slunce ( 365 a čtvrt dne)

9 Střídání čtyř ročních období
způsobeno stále stejným sklonem zemské osy a zároveň obíháním Země kolem Slunce na jednotlivá místa Země tak dopadají sluneční paprsky pod různým úhlem a po různě dlouhou dobu

10 Žijeme na severní polokouli
21. června je severní polokoule přikloněná ke Slunce nejvíce. Paprsky Slunce dopadají pod velkým úhlem, od Slunce dostáváme nejvíce tepla a světla. Začíná zde LÉTO. 21. prosince je severní polokoule od Slunce odkloněna nejvíce. Sluneční paprsky dopadají na severní polokouli pod malým úhlem, od Slunce dostáváme nejméně světla a tepla. Začíná zde ZIMA.

11 Střídání 4 ročních období
21. březen – jarní rovnodennost – délka dne a noci stejná 21.červen – letní slunovrat – nejdelší den a nejkratší noc roku 23. září – podzimní rovnodennost – délka dne a noci stejná 21.prosinec – zimní slunovrat – nejkratší den a nejdelší noc roku

12 Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná
Konec Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná


Stáhnout ppt "PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č."

Podobné prezentace


Reklamy Google