Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VODSTVO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VODSTVO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu:"— Transkript prezentace:

1 VODSTVO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_531 Tématický celek:ROZMAMITOST V PŘÍRODĚ I . Autor: Mgr. Zdeka Zavičáková Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí. Ukázka tvorby DUMu v Powerpointu - seznamuje žáky s výskytem Vody v přírodě. Práce je ukončena testem.

2 V O D S T V O PŘÍRODOVĚDA – 4. ROČNÍK

3 Potok Voda zde teče rychle, skáče přes kameny a malé oblázky. Občas se zde objeví malé vodopádky a vlnky. Žijí zde malé ryby, vodní ptáci, žáby a lesní zvěř se sem chodí napít čisté vody.

4 Řeka Koryto pro tento vodní tok je mnohem větší a širší než u potoka. Voda již tolik nespěchá, teče pomaleji, ale je jí víc. Žijí zde ryby, vodní ptáci a jiní živočichové. Například vydry a ondatry. Slouží také pro lodní dopravu.

5 Řeky Víte, že nejdelší řeka v Čechách je Vltava?

6 Rybník Menší vodní nádrž, která byla vytvořená člověkem pro chov ryb, zavlažování okolní krajiny a rekreaci.

7 Přehrada Velká vodní nádrž, která je postavená na větších řekách. Slouží jako zásobárna pitné vody, k rekreaci, vodním sportům. Při hrozících povodních zachycuje nadbytečnou vodu.

8 Jezero Přírodní vodní plocha, která vznikla bez pomoci člověka. Je domovem pro mnoho vodních živočichů a rostlin. Slouží také pro rybaření, rekreaci a jako zásobárna vody.

9 Jezera Víte, že Čechách je málo jezer?
Nejznámější jsou Černé a Čertovo jezero na Šumavě.

10 Splav, jez Místo na řece, které slouží k zvednutí hladiny na řece. Staví se jako ochrana proti záplavám, pro vodní turistiku, plavení lodí a pro vybudování malé vodní elektrárny.

11 Vodopád Voda padající do hlubiny ze skály. Vyskytuje se na potocích i na řekách.

12 Moře, oceán Velká vodní plocha se slanou vodou. Žijí zde živočichové a rostliny, kteří potřebují slanou vodu.

13 Co všechno už umím ? 1) Vyjmenuj, kde najdeš vodu v krajině (například: rybník): 2) Podtrhni co je správně: Voda ve studánce je většinou čistá / špinavá. V řece je víc / míň vody než v potoce. Rybník nepostavil / postavil člověk. U vody žijí suchozemští / vodní živočichové. Voda v řece teče nahoru / dolů. 3) Spoj správné dvojice: Voda plynná látka Led kapalná látka Pára pevná látka

14 Zdroje : Mgr. KUBEŠ, Zdeněk Černé jezero .  [online] :21. [cit ]. Dostupný z WWW: < Zdeněk Kubeš: Čertovo jezero2.jpg [online] :56. [cit ]. Dostupný z WWW: <  Vltava in Prague.jpg [online] :56. [cit ]. Dostupný z WWW: < >. PM = cs:User:Majer. „ Jez v Libici nad Cidlinou.jpg“ [online]. 5. červenec :21. [cit ]. Dostupný z WWW: < Klipart : Office Microsoft PowerPoint Ilustrace :

15 Konec Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná


Stáhnout ppt "VODSTVO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google