Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,"— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny, s přečerpávací elektrárnou Dalešice. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Pracuje s časovými údaji a využívá zjištěných údajů k pochopení vztahů mezi ději a mezi jevy. Zdůvodní základní význam chráněných částí přírody a kulturních památek daného regionu. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 5.ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku 15.6. 2012 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět Vodní nádrž Dalešice Vlastivěda, 5. ročník VY_32_INOVACE_277, 14. sada, Vlastivěda

2 VODNÍ NÁDRŽ DALEŠICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 Poloha:  nachází se v kraji Vysočina  v okrese Třebíč  na středním toku řeky Jihlavy  skládá se za dvou nádrží – hlavní u Kramolína vyrovnávací nádrž u Mohelna Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 Přehrada v číslech:  zatopeno údolí v délce 29 km  zatopená plocha 480 ha – Kramolín 118 ha - Mohelno  délka 22 km a 7 km  maximální hloubka u hráze 85,5 metrů  hloubka v korytě asi 40 metrů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5  nejvyšší sypaná hráz v ČR – 100 m  druhá nejvyšší v Evropě ( přehrada v Rumunsku – sypaná hráz 168 m)  nestálá výška hladiny  v noci hladina stoupá až o2 metry  způsobeno zpětným přečerpáváním vody z nádrže Mohelno Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 Historie:  1966 přípravné plány  1970 zahájení stavby  1977 dokončení stavby  zatopeno několik vesnic  zatopeno několik mlýnů,např. Hartvíkovický, postavený roku 1446  vybudován kemp o rozloze 7 ha Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 Proč vznikla:  ochrana před povodněmi  zdroj vody pro vodní elektrárnu  zdroj vody na chlazení Jaderné elektrárny v Dukovanech  přečerpávací vodní elektrárna  závlaha pozemků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8  rekreace  rybaření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 Vodní nádrž Dalešice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10 Pohled z Wilsonovy skály Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

11 Pohled směrem k hrázi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

12 Lodní doprava na přehradě Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

13 Ráno na přehradě Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

14 Autokemp Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

15 Jaderná elektrárna Dukovany Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

16 Chladící věže jaderné elektrárny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

17

18 Odpověz na otázky: 1.Ve kterém kraji se přehrada nachází? 2.Na které řece byla postavena? 3.Z kolika nádrží se skládá, jak se jmenují? 4.Kdy byla stavba dokončena? 5.Proč přehrada vznikla? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

19 Použité zdroje: [cit. 2012-6-15 ] autor neuveden. Text dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%AD_n%C3%A1dr%C5%BE_Dale%C5% A1ice Fotografický materiál – soukromý archiv Bohumily Fillové, pořízený – červen 2011 Mapa okolí Dalešické přehrady– autor B. Fillová- PrintScreen z http://www.mapy.cz/#!x=16.108045&y=49.130841&z=9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,"

Podobné prezentace


Reklamy Google