Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká republika-1 poloha, rozloha…

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká republika-1 poloha, rozloha…"— Transkript prezentace:

1 Česká republika-1 poloha, rozloha…
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad

2 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Poloha a rozloha České republiky

3 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Česká republika je vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě. Rozloha Česka činí km2. Sousedí na západě s Německem , na severu s Polskem, na východě se Slovenskem a na jihu s Rakouskem. Celková délka hranic ČR činí 2289,7 km. Většina průběhu dnešní státní hranice má původ v hranici historické.

4 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Délka státní hranice je přirozená, tvoří ji hlavně horské hřebeny. Rozkládá se na území tří historických zemí -Čech, Moravy a části Slezska. Největší délka území od západu k východu je 493 km a od severu k jihu 278 km.

5 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT

6 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Povrch České republiky Povrch Česka má převažující ráz pahorkatin a vrchovin. Střední nadmořská výška České republiky je 450 m n. m.. Nejnižší místo České republiky je výtok Labe z území státu u Hřenska, 115 m n. m.. Nejvyšší místo je Sněžka v Krkonoších, m n. m..

7 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Nejnižší místo ČR Nejvyšší místo ČR

8 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Vodstvo Území Česka leží na hlavním evropském rozvodí, což znamená, že většina řek zde má své prameny a odvádí vodu do zahraničí, zatímco z okolních zemí přitéká jen malé množství. Území ČR je odvodňováno do 3 moří: 1. Labe odtéká do Severního moře. K povodí Labe náleží většina území Čech. Hlavním přítokem Labe je Vltava.

9 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
2.Dunaj (neprotéká územím Česka)odtéká do Černého moře. Řeka Morava s hlavním přítokem Dyjí odvádí vodu do Dunaje z většiny území Moravy. 3.Odra odtéká do Baltského moře. Odvádí vodu zejména ze Slezska. Nejdelší řekou je Vltava (433 km). Nejdelší říční úsek na území Česka je Vltava–Labe (541 km).

10 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Přirozených vodních ploch je v Česku relativně málo. Většinu vodních ploch tvoří umělé vodní nádrže, vytvořené člověkem: 1.Přehrady-vznikají umělým přehrazením vodního toku. Slouží k zásobování vodou, výrobě elektrické energie, ochraně před povodněmi, rybolovu, rekreaci, vodním sportům. Nejvíce vodních nádrží se nachází na Vltavě.

11 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Lipno

12 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Brněnská přehrada

13 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Vírská přehrada

14 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
2.Rybníky- byly budovány od 12. století zejména za účelem chovu ryb, později i jako zdroj vody pro pohon mlýnů . Největší soustava rybníků se nachází v Třeboňské pánvi a je napájena Lužnicí a jejími přítoky. Rybník s největší plochou je Rožmberk.

15 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Rybník Svět

16 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Rybník Nesyt (u Mikulova)

17 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Rybník Rožmberk

18 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Otázky: 1.Kde leží Česká republika? 2.S jakými státy ČR sousedí? 3.Do kterých moří a jakými řekami je odváděna voda z ČR? 4.Kde se nachází nejvyšší a nejnižší místo ČR? 5.Jak dělíme umělé vodní nádrže? Otázka pro chytré hlavičky: Poznáš z obrázku, o jakou přehradu se jedná?

19 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Brněnská přehrada

20 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Zápis: -Česká republika je vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě -sousedí na západě s Německem , na severu s Polskem, na východě se Slovenskem a na jihu s Rakouskem -povrch Česka má převažující ráz pahorkatin a vrchovin -nejnižší místo České republiky je výtok Labe z území státu u Hřenska, 115 m n. m. nejvyšší místo je Sněžka v Krkonoších, m n. m. -území Česka leží na hlavním evropském rozvodí- většina řek zde má své prameny a odvádí vodu do zahraničí -území ČR je odvodňováno do 3 moří: 1.Severní moře-Labe 2.Černé moře-Morava-Dunaj 3.Baltské moře-Odra

21 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
-přirozených vodních ploch (jezer) je v Česku relativně málo -většinu vodních ploch tvoří umělé vodní nádrže, vytvořené člověkem: 1.Přehrady-vznikají umělým přehrazením vodního toku. Slouží k zásobování vodou, výrobě elektrické energie, ochraně před povodněmi, rybolovu, rekreaci, vodním sportům. Nejvíce vodních nádrží se nachází na Vltavě. 2.Rybníky- byly budovány od 12. století zejména za účelem chovu ryb, později i jako zdroj vody pro pohon mlýnů . Největší soustava rybníků se nachází v Třeboňské pánvi a je napájena Lužnicí a jejími přítoky.

22 ČESKÁ REPUBLIKA-DEMOKRATICKÝ STÁT
Prameny: Vše platné k

23 KONEC


Stáhnout ppt "Česká republika-1 poloha, rozloha…"

Podobné prezentace


Reklamy Google