Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374"— Transkript prezentace:

1 Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Hodonice Jihomoravský kraj

2 K čemu slouží vodní elektrárny
Vodní elektrárna slouží k výrobě elektrické energie, jedná se o technologický celek, přeměňující potenciální energii vody na elektrickou energii.

3 Rozdělení vodních elektráren
Vodní elektrárny dělíme na: 1. vodní elektrárny 2. malé vodní elektrárny 3. přečerpávající vodní elektrárny 4. přílivové elektrárny

4 Malá vodní elektrárna Malá vodní elektrárna je označení pro vodní elektrárny s instalovaným výkonem maximálně do 10 MW včetně. Evropská unie však považuje za MVE vodní elektrárny do výkonu 5 MW.

5 Přečerpávající vodní elektrárna
Přečerpávací vodní elektrárna, zkráceně PVE, představuje typ vodní elektrárny, která si energii v podobě naakumulované vody dokáže sama uložit. Umělou akumulaci vody provádí v době, kdy je elektrické energie přebytek, tedy v době mimo energetickou špičku (např. v noci).

6 Přílivová vodní elektrárna
Přílivová elektrárna je vodní elektrárna, která pro roztočení turbín využívá periodického opakování přílivu a odlivu moře a tím vlastně kinetickou energii rotace Země; de facto nepatrně zpomaluje otáčení Země. Přílivové elektrárny zároveň můžou fungovat i jako přečerpávací elektrárny.

7 Vodní turbína Vodní turbína je točivý mechanický stroj, který přeměňuje kinetickou či tlakovou energii vody na mechanickou energii. Předchůdcem vodní turbíny bylo vodní kolo. Mezi nejznámější vodní turbíny patří Kaplanova a Francisova turbína

8 Kaplanova turbína Kaplanova turbína je přetlaková axiální turbína s velmi dobrou možností regulace. Toho se využívá především v místech, kde není možné zajistit stálý průtok, nebo spád. Turbínu vynalezl profesor brněnské techniky Viktor Kaplan.

9 Francisova turbína Francisova turbína je typ vodní turbíny, vyvinutý Jamesem B. Francisem. Jedná se o přetlakovou turbínu. Má dvě varianty podle uložení hřídele a to vertikální a horizontální. Francisovy turbíny dnes patří mezi nejpoužívanější. Používají se především pro produkci elektrické energie.

10 Přehrada Přehradní hráz také nazývaná jen přehrada je vodní dílo přehrazující vodní tok (řeku či potok) a zadržující vodu. Tím se vytváří přehradní nádrž (také nazývaná jen přehrada). Výraz suché přehrady (poldery) se někdy používá pro hráze využívané pouze k zachycení vodních přívalů.

11 Nejvyšší přehrada v České republice
Nejvyšší přehradní hráz v České republice je vodní nádrž Dalešice s výškou hráze 100 m.

12 Nejstarší přehrada v Česku
Přehrada Jevišovice Jedna z nejstarších kamenných přehrad ve Střední Evropě, vystavěna v letech Díky svému technickému řešení byla vyhlášena technickou památkou. V současné době je využívána převážně k rybolovu a k rekreaci.

13 Největší přehrada ve světě
Je to největší přehrada světa, která leží v Číně  Hráz je vysoká 185 metrů a dlouhá 1725 metrů. Objem vody  v přehradě je 40 miliard m3 což jsou asi 4 biliony litrů vody. Délka celé přehrady je celých 660 kilometrů a plocha jezera je 1000 km2 Jen pro zajímavost, přehrada je po Velké Čínské zdi druhou stavbou lidskýma rukama, která jde vidět z vesmíru

14 Vranovská přehrada Největší vodní nádrž na Dyji. Přehradní zeď o délce 292 m a šířce 60 m byla postavena podle švýcarského projektu v letech 1930 až Na pravém břehu pod přehradní zdí je Největší vodní nádrž na Dyji. Přehradní zeď o délce 292 m a šířce 60 m byla postavena podle švýcarského projektu v letech 1930 až Na pravém břehu pod přehradní zdí je dosud v provozu elektrárna se třemi turbínami.

15 Největší přehrada v České republice
Lipenská přehrada je vodní dílo vybudované na řece Vltavě v letech 1952–1959. S rozlohou 48,7 km2 jde o největší přehradní nádrž a vůbec o největší vodní plochu na území České republiky

16 Děkuji vám za pozornost
Doufám, že se vám moje prezentace líbila.


Stáhnout ppt "Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374"

Podobné prezentace


Reklamy Google