Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č."— Transkript prezentace:

1 ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_521 Tématický celek: ROZMANITOST V PŘÍRODĚ l. Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková Anotace: Ukázka tvorby DUMu v Powerpointu – popisuje a porovná proměny v přírodě v jednotlivých ročních obdobích, popisuje charakteristiku jednotlivých ročních období. Materiál je určen pro práci s interaktivní tabuli.

2 ROČNÍ OBDOBÍ PŘÍRODOVĚDA 4. ROČNÍK

3 Kalendářní rok má 12 měsíců
leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad, prosinec

4 Kalendářní rok má 4 roční období
JARO : březen, duben, květen LÉTO : červen, červenec, srpen PODZIM : září, říjen, listopad ZIMA : prosinec, leden, únor

5 PODZIM 23. září začíná podzimní rovnodennost POČASÍ : PŘÍRODA:
Dny se zkracují a jsou chladnější. Slunce již svítí méně, objevuje se častý déšť a vítr. PŘÍRODA: Rostliny odkvétají a ze stromů opadává listí. Na ovocných stromech dozrálo ovoce. Obilí je sklizeno a pole jsou zoraná. Zvířata si připravují zásoby na zimu. Stěhovaví ptáci odlétají do teplých krajin. 23. září začíná podzimní rovnodennost

6

7 Které svátky slavíme na podzim?
Den české státnosti (28. 9.) Den vzniku samostatného československého státu ( ) Den boje za svobodu a demokracii ( )

8 ZIMA POČASÍ: Je nejchladnějším obdobím roku, dny jsou krátké a brzy se stmívá. Mrzne, je chladno. Sněží, nebo prší, fouká studený vítr. PŘÍRODA: Rostliny přestávají růst, stromy jsou bez listů. Zvířatům naroste hustší srst, některá zimu přespí. 21. prosince začíná zimní slunovrat. V tento den je nejdelší noc a nejkratší den.

9 Jaké máme zimní svátky? Vánoce !!! 24. 12. Štědrý den
svátek vánoční svátek vánoční Nový rok (1. 1.) Den obnovy samostatného českého státu (1. 1.)

10 ZIMA

11 JARO 21. března – jarní rovnodennost POČASÍ:
Dny jsou delší a teplejší. Slunce mírně hřeje. Často se střídá slunce a déšť. Někdy můžeme pozorovat na obloze duhu. Setkáme se také s prvními bouřkami. PŘÍRODA: Na stromech se objevují pupeny, rostliny začínají klíčit a růst. Ptáci přilétají z teplých krajin, stavějí si hnízda a snáší vejce. Zvířata si hledají partnery a přivádějí na svět mláďata. 21. března – jarní rovnodennost

12 Znáš jarní svátky? Velikonoce (pohyblivý svátek) Svátek práce 1. 5.
Den vítězství 8. 5. Den matek (pohyblivý svátek) Den dětí 1. 6.

13 JARO

14 LÉTO POČASÍ: Je nejteplejším obdobím roku. Dny jsou dlouhé
a pozdě se stmívá. Občas bývá bouřka. PŘÍRODA: Rostliny kvetou, dozrává ovoce a obilí. Celá příroda se zelená a všude je vidět plno zvířat. 21. června – letní slunovrat

15 Znáš letní svátky? Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5. 7.) Den upálení mistra Jana Husa (6. 7.) Prázdniny ! ! !

16 LÉTO

17 Zdroje : Klipart : Office Microsoft PowerPoint
Ilustrace :

18 Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná
Konec Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná


Stáhnout ppt "ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č."

Podobné prezentace


Reklamy Google