Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ 03_ Lidé a čas Roční období (SADA ČÍSLO 2)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ 03_ Lidé a čas Roční období (SADA ČÍSLO 2)"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ 03_ Lidé a čas Roční období (SADA ČÍSLO 2)
ČLOVĚK A JEHO SVĚT VY_32_INOVACE_ 03_ Lidé a čas Roční období (SADA ČÍSLO 2)

2 INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: leden 2012 Ročník, pro který je VM určen: 1.– 6. ročník ZŠ speciální (možno použít i pro žáky starší – opakování probraného učiva) Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Učivo: roční období – jaro, léto, podzim, zima Metodické poznámky: Výukový materiál slouží k nácviku základní orientace v čase – určování ročního období a charakteristiky období. Prezentace obsahuje jak výukovou část, tak i část vhodnou pro procvičení daného učiva. Použité zdroje: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, kliparty MS Office, MS Word

3 „Ahoj kamarádi! Tak se tak s Emilkou koukáme na hodiny a rozhodli jsme se, že je právě nejvyšší čas na další společné povídání a plno zábavných úkolů. A o čem, že si budeme povídat? O čase!“ Tak honem! Ťukni na žluté tlačítko a jdeme dál!

4 Byly jednou jedny hodiny: „TIK, ŤAK“ ozývalo se. Co jsou to hodiny
Byly jednou jedny hodiny: „TIK, ŤAK“ ozývalo se. Co jsou to hodiny? A co je to vlastně ten čas? Maminka s tatínkem často říkají: „Teď nemůžu, teď nemám čas.“ Ale co to vlastně ten čas je a jak se měří? To si povíme právě teď. Čas je něco, co pořád ubíhá. Někdy se nám zdá, že čas ubíhá rychleji, jindy zase pomaleji, ale doopravdy čas běží pořád stejně rychle. Jen se nám zdá, že to co nás baví, uteče rychle a naopak to, co nechceme dělat, nelíbí se nám, se vleče.

5 ZIMA JARO PODZIM LÉTO

6 ZIMA JARO ROK PODZIM LÉTO

7 Podívej se na následující obrázek. U každého ročního období je strom
Podívej se na následující obrázek. U každého ročního období je strom. Klikni na něj a dozvíš se více o jednotlivých ročních obdobích.

8 ROK JARO LÉTO PODZIM ZIMA

9 jaro Začíná být tepleji. Slunce mírně hřeje. Den se prodlužuje a noc zkracuje. Stromy i květiny rozkvétají. Vracejí se ptáci z jižních krajin. Většina zvířat má mláďata. Příroda se probouzí k životu. Loučíme se se zimou při vynášení „Smrtky“ (postava ze dřeva a slámy). K jaru patří Velikonoce. Den matek slavíme druhou neděli v květnu. 21. březen – jarní rovnodennost a první jarní den. 1. června slaví všechny děti Mezinárodní den dětí.

10 LÉTO Slunce krásně hřeje, je velmi teplo. Občas bývá bouřka. Celá příroda je zelená. Dozrává ovoce i zelenina. Všude je vidět plno zvířat. V červnu končí školní rok. Začínají letní prázdniny. Chodíme k vodě a užíváme si sluníčka. Na polích probíhají žně (sklizeň obilí). Na loukách sušíme seno pro zvířata. Den je dlouhý a noc je krátká června - letní slunovrat, první letní den.

11 PODZIM Slunce méně svítí, bývá chladno. Často prší a fouká vítr. Občas se objeví mlha. Den se zkracuje a noc prodlužuje. Listí se barví, žloutne a opadává. Někteří ptáci odlétají do teplých krajin. Rostliny a zvířata se začínají připravovat na zimu. Sadaři sklízejí ovoce. Děti sbírají kaštany a šípky. 23. září je den podzimní rovnodennosti a první podzimní den.

12 ZIMA Mrzne, je chladno. Někdy sněží, jindy prší. Fouká studený vítr. Den je krátký a noc dlouhá. Listnaté stromy jsou holé. V přírodě můžeme vidět jen málo zvířat. 21. prosince – zimní slunovrat a první zimní den. V prosinci se těšíme na nejkrásnější svátky v roce – na Vánoce. Když je dost sněhu, chodíme sáňkovat a lyžovat. V zimě se konají karnevaly.

13 Nastal čas na opakování a procvičování. Tak vzhůru, jdeme plnit úkoly!

14 1. 2. 3. 4. 6. 7. 8. (Roční období) (Roční období) …………MÁ 12 MĚSÍCŮ
SVÍTÍ MĚSÍC MÁME NOC, SVÍTÍ SLUNCE MÁME …… 2. MĚSÍC …………… 6. (Roční období) 7. JE …., HURÁ JDEME DO ŠKOLY 8. MĚSÍC O KTERÉM SE ŘÍKÁ: …… ZA KAMNA VLEZEM

15 ZAKROUŽKUJ OBRÁZKY, KTERÉ PATŘÍ K jarU

16 ZAKROUŽKUJ OBRÁZKY, KTERÉ PATŘÍ K LÉTU

17 ZAKROUŽKU OBRÁZKY, KTERÉ PATŘÍ K PODZIMU

18 ZAKROUŽKUJ OBRÁZKY, KTERÉ PATŘÍ K ZIMĚ

19 PRIMA, JSI ŠIKULKA!!!

20 POUŽITÉ ZDROJE: Obrázky: DVD x obrázky – Terasoft, multimedia s.r.o. Klauny nakreslila Bc. Milena Švermová. Kalendář nakreslila Mgr. Lenka Červinková.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ 03_ Lidé a čas Roční období (SADA ČÍSLO 2)"

Podobné prezentace


Reklamy Google