Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List TÉMA: Živá příroda 1 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 list Tento materiál poskytne žákům informace o částech listu, tvaru čepele, významu listu, dýchání rostlin i fotosyntéze.

3 Základní informace list dýchá přijímá výživu ze vzduchu
přijímá sluneční světlo odpařuje vodu v listech vzniká cukr a škrob listy jehličnatých stromů jsou jehlice některé rostliny se listy rozmnožují list obsahuje zelené barvivo, na podzim se barvivo rozpadá a listy se barví rudě a žlutě listy listnatých stromů a keřů opadávají

4 Části listu Rozvětvenou žilnatinu tvoří žilky.
čepel žilnatina řapík Rozvětvenou žilnatinu tvoří žilky. Ty rozvádějí vodu s živinami listem. Také zpevňují čepel.

5 Tvar čepele listů Jednoduché listy mají celistvou čepel. Buk Lípa
Bříza Dub

6 Složené listy mají čepel složenou z malých lístků.
Akát Jeřáb Jírovec

7 Dýchání rostlin rostlina dýchá
spotřebovává ze vzduchu kyslík, vydechuje oxid uhličitý dýchá stále, ve dne i v noci dýchá všemi částmi svého těla nejvíce listy na spodní straně listu jsou otvůrky – PRŮDUCHY těmi také odpařuje vodu DÝCHÁNÍ JE OPAKEM FOTOSYNTÉZY.

8 fotosyntéza Při fotosyntéze jsou VODA a OXID UHLIČITÝ přeměňovány
Tento děj probíhá v zelených částech rostlin. Je jedním z nejvýznamnějších a nejdůležitějších dějů na Zemi. Umožňuje přeměnu anorganických – neústrojných látek (voda, oxid uhličitý, minerální látky) na látky organické – ústrojné (cukr, škrob, tuky, bílkoviny). Ty jsou základem potravy živočichů a ostatních nezelených organismů. Do ovzduší se při tom dostává kyslík. Rostliny vydávají 5-20krát více kyslíku, než spotřebují při dýchání. Rostlina využívá světelnou energii. Tu zachycuje zeleným barvivem – chlorofylem. Při fotosyntéze jsou VODA a OXID UHLIČITÝ přeměňovány na ORGANICKÉ LÁTKY a KYSLÍK. Musí být k dispozici SVĚTELNÁ ENERGIE a CHLOROFYL (zeleň listová). Při fotosyntéze vzniká CUKR, ŠKROB, TUKY A BÍLKOVINY.

9 shrnutí Rostlina uvolňuje do ovzduší kyslík.
Rostlina přijímá z půdy minerální látky a vodu. Ze vzduch přijímá oxid uhličitý. Světelná energie přijatá chlorofylem umožní složité chemické děje. Těmito ději vznikne cukr, škrob, tuky a bílkoviny (látky organické – ústrojné). Rostlina z nich staví své tělo – stavební látky nebo je ukládá jako zásobní látky do kořenů, stonků, hlíz a semen. Rostlina uvolňuje do ovzduší kyslík.

10 Průběh fotosyntézy světelná energie chlorofyl
voda + oxid uhličitý organické látky + kyslík chlorofyl kyslík světelná sluneční energie oxid uhličitý voda s rozpuštěnými živinami

11 zajímavosti Stoletý buk vydá za hodinu do ovzduší tolik kyslíku, že by stačil k dýchání třem lidem na celý rok. Automobil spotřebuje za tisíc kilometrů jízdy tolik kyslíku, že by stačil jednomu člověku na celý rok. Proudové letadlo spálí za osm hodin letu 45 tun kyslíku, ten by stačil na stejnou dobu 24 tisícům lidí.

12 otázky Jaký význam má list pro rostlinu? Význam žilnatiny.
Na které skupiny dělíme listy podle tvaru čepele? Jaké znáš rostliny s listy jednoduchými? Jaké znáš rostliny s listy složenými? Jak rostliny dýchají? Řekni průběh fotosyntézy. Mají jehličnaté rostliny listy?

13 úkoly LIST Vyznač šipkami a popiš části listu:
Spoj šipkami, co k sobě patří: dýchá odpařuje vodu přijímá vzduch uniká z něj kyslík LIST

14 Použité zdroje


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List"

Podobné prezentace


Reklamy Google