Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MRAVENEC LESNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MRAVENEC LESNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."— Transkript prezentace:

1 MRAVENEC LESNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_453 Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II . Autor : Mgr. Zdenka Zavičáková Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí. Prezentace zábavnou formou seznamuje žáky s informacemi o životě mravence lesního. Materiál může být využitý jako zápis do sešitu.

2 MRAVENEC LESNÍ PŘÍRODOVĚDA - 4. ROČNÍK

3

4 Mravenec lesní Mravenec je jeden z nejvýznamnějších lesních živočichů.
Staví si mohutná mraveniště z jehličí. Mraveniště - pod kupou je mohutná podzemní část, kam se mravenci stahují na zimu.

5 Dělnice Žije až šest let Je to neplodná modifikace samičky
Shání potravu, stará se o potomstvo a chrání hnízdo V mraveništi žije přes milion dělnic

6 Královna Dožívá se až dvaceti let V hnízdě je pouze jedna královna
Je to pohlavní jedinec dlouhý cca 11 mm

7

8 Vznik nového hnízda V mraveništi se vylíhne velké množství okřídlených samiček a samečků. Ti vylétnou z hnízda a ve vzduchu se spáří. Mnoho z nich v tu dobu padne za oběť ptákům. Samečkové krátce po spáření hynou. Samičky přistanou, odpadnou jim křídla a založí nová mraveniště. Směrem k jihu je mraveniště povlovnější, aby mravenci mohli co nejvíce využít teplo slunečních paprsků.

9 Sameček V mraveništi se vylíhne velké množství okřídlených samečků.
Samečkové krátce po spáření hynou.

10 Potrava Mravenec lesní je všežravec.
Živí se živým i mrtvým hmyzem a dalšími malými živočichy, olejnatými semeny, sladkou šťávou zralých plodů, výměšky ze žláz mšic a červců.

11 Význam Mravenec lesní je velmi užitečný živočich
• Hubí velké množství lesních škůdců • Mravence musíme chránit!

12 Zdroje : Uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Richard Bartz. < Paweł Drozd. <

13 KONEC Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná


Stáhnout ppt "MRAVENEC LESNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."

Podobné prezentace


Reklamy Google