Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ovocné stromy Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ovocné stromy Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č."— Transkript prezentace:

1 Ovocné stromy Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_462 Tématický celek: ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II . Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí. Ukázka tvorby DUMu v Powerpointu slouží k probírání a procvičování učiva – Ovocné stromy.

2 Ovocné stromy PŘÍRODOVĚDA - 4. ROČNÍK

3 Stromy můžeme rozdělit do dvou skupin:
listnaté jehličnaté ovocné lípa jírovec buk dub javor bříza jabloň hrušeň třešeň broskvoň švestka meruňka smrk borovice jedle modřín

4 U nás se nejčastěji pěstují následující stromy:
Ovocné stromy U nás se nejčastěji pěstují následující stromy: jabloň hrušeň třešeň broskvoň švestka meruňka

5 Ovocné stromy meruňka jabloň hrušeň třešeň
jablko hruška třešně meruňka plody

6 Ovocné stromy broskvoň slivoň švestka slivoň bluma
broskev švestka bluma plody

7 Jabloň – plod / jablko /

8 Jabloň – plod / jablko / Jabloň je v České republice nejpěstovanější ovocnou dřevinou. Pestrá škála odrůd, známé jsou např. Jonathan, Ontario, Golden Delicious, Spartan. Jablka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Vyrábí se z nich mošty a džusy, džemy, kompoty, čaje, aroma do jiných jídel. Jablka mají také zdravotní význam – obsahují celou řadu látek prospěšných organismu, zvyšují imunitu, mají vliv na odolnost vůči stresu.

9 Hrušeň – plod / hruška /

10 Hrušeň – plod / hruška / Hruška je ovoce, plod hrušně, který je malvice. Plody vyšlechtěných odrůd jsou jedlé a chutné. Sťavnaté plody vyšlechtěných odrůd / Clappova, Červencová, Diana, Hardyho máslovka, … / se podle doby dozrávání dělí na letní, podzimní a zimní. Hrušky jsou ovoce s velmi nízkým obsahem vitamínu C. Nezanedbatelný je ovšem výskyt vitamínu B, a to hlavně pod slupkou.

11 Třešeň – plod / třešeň /

12 Třešeň – plod / třešeň / Je pěstovanou ovocnou dřevinou v zahradách a ovocných sadech. Kvete v dubnu až květnu a plody dozrávají v červnu až srpnu. Plodem jsou jedlé, červené, kulovité peckovice, přibližně 1 cm velké, jsou sladké a šťavnaté, višeň má kyselejší a tmavší peckovice. Plody třešní a višní se konzumují syrové nebo se zavařují a používají k výrobě šťáv a likérů.

13 Broskvoň – plod / broskev /

14 Broskvoň – plod / broskev /
Broskev je druh ovoce ze skupiny peckovice, který roste na stromu broskvoň obecná. Jedná se o měkký plod tvořený peckou, která je uprostřed. Okolo ní se nachází sladká dužnina přibližně oranžové barvy obsahující vysoký podíl vody - plod obsahuje až 88 % vody, 9 % cukrů. Plod je bohatým zdrojem celé řady minerálů a vitamínů jako například draslíku, vápníku, sodíku, železa, zinku či hořčíku, které pozitivně působí na duševní pohodu člověka.

15 Slivoň švestka – plod / švestka /

16 Slivoň švestka – plod / švestka /
Švestka bývá součástí ovocných sadů. Plodem slivoně švestky je švestka. Je to peckovice modré až fialové barvy, mírně nasládlé chuti. Plody se konzumují syrové, konzervované mražením nebo kompotované, vyrábějí se z nich povidla, plní se jimi ovocné knedlíky, buchty i koláče, suší se nebo se z nich po zkvašení destilací vyrábí slivovice.

17 Meruňka – plod / meruňka /

18 Meruňka – plod / meruňka /
Pěstuje se v oblastech s mírnou zimou, v Česku jen ve vinorodných krajích. Nejlepší meruňkové polohy jsou na jižní Moravě. Plody meruňky jsou peckovice s oranžovým oplodím. Dozrávají většinou uprostřed léta. Konzumují se buď v čerstvém stavu, zavařené nebo v podobě marmelády.

19 Zapamatuj si ! Plody ovocných stromů nazýváme souhrnně OVOCE.
Ovoce se pěstuje a češe (sbírá) v sadech. Plody ovoce jsou zdravé, protože obsahují mnoho vitamínů. Nejzdravější jsou konzumace je za syrova. Dále se ovoce používá k výrobě marmelád, kompotů, sirupů a dalších chutných výrobků.

20 Zdroje : Klipart : Office Microsoft PowerPoint
Benjamint444. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Benjamint444. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Nicole-Koehler. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < FOENYX. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < YAMAMAYA. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < > Mathias. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < John O'Neill. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < John O'Neill.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < David Perez. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Kószó József. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Andrew Butko. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < CHRIZZ. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [ [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Klipart : Office Microsoft PowerPoint Ilustrace :

21 Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná
Konec Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná


Stáhnout ppt "Ovocné stromy Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č."

Podobné prezentace


Reklamy Google