Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text"— Transkript prezentace:

1 Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Růžovité Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text

2 Obecná charakteristika
Čeleď růžovitých rostlin zahrnuje byliny, keře i stromy. Tyto rostliny často obsahují volné oleje, které podmiňují vůni jejich květů, například u růží. Květy růžovitých rostlin jsou obvykle pětičetné, oboupohlavné, s květními obaly rozlišenými na kalich a korunu. Střídavé listy jsou často opatřeny palisty. Plody jsou nažky.

3 Zástupci Ovocné dřeviny: jabloň domácí hrušeň obecná slivoň švestka
meruňka obecná broskvoň obecná

4 Jabloň domácí Jabloň je nejpěstovanější ovocnou dřevinou. Plody jsou jablka. Je pěstována v mnoha odrůdách. Jablka jsou důležitou součástí lidského jídelníčku. Vyrábí se z nich mošty a džusy, džemy, kompoty, čaje. Jablka mají také zdravotní význam – obsahují celou řadu látek prospěšných organismu.

5 Zástupci Okrasné dřeviny: růže kdouloň obecná bobkovišeň lékařská

6 Růže šípková Růže šípková je keř, který dosahuje výšky 1-3 metry.
Roste na slunných stráních, mezích, v příkopech a na okrajích lesů. Šípky jsou jedlé a bohaté na vitamíny, zejména na vitamín C. Vaří se z nich čaj na posílení organizmu. Ze šípků je možné vyrábět také sirupy, zavařeniny, kompoty.

7 Zástupci Planě rostoucí rostliny: kontryhel obecný krvavec toten
mochna husí řepík lékařský ostružníky, maliníky

8 Kontryhel obecný Je to vytrvalá bylina s dlouhým oddenkem. Lodyha je 10 až 30 cm vysoká. Je velmi hojně rozšířen od nížin do hor na loukách, pastvinách, travnatých návsích, prameništích, ve světlých vlhčích lesích, u cest a potoků. Kontryhel považován za důležitou, v lidovém léčitelství často používanou rostlinu především proti průjmům, střevním katarům.

9 Řepík lékařský Celá rostlina je tmavě zelená s četnými měkkými chlupy. Květy mají kořeněnou vůni, připomínající meruňky. Vytrvalá bylina je až 60 cm vysoká. Možno pěstovat ve skleníku i na zahradě. Vyžaduje slunné stanoviště. Řepík se předepisují na poruchy ledvin, jater, močového měchýře. Pomáhá při žlučníkových obtížích a má protizánětlivé účinky.

10 Zápis do sešitu zahrnuje byliny, keře i stromy
mají střídavé listy opatřeny palisty květy jsou pětičetné, oboupohlavné, rozlišeny na kalich a korunu plody jsou nažka, malvice a peckovice

11 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/R%C5%AF%C5%BEovit%C3%A9
Učebnice Přírodopis 7. ročník nakladatelství Fraus 2005


Stáhnout ppt "Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text"

Podobné prezentace


Reklamy Google