Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání."— Transkript prezentace:

1 Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání druhů lesů, pochopení významu a funkce lesů Speciální vzdělávací potřeby - žádné Klíčová slova - les, rostlinná patra, listnatý, jehličnatý a smíšený les Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina let Celková velikost – 2,1 MB : „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR

2 Přírodní společenstvo LES
Převládající formou života v lese jsou stromy. Hlavní děje v lese probíhají mezi korunami stromů a půdou. 1.

3 Patrová struktura lesa
Zdola nahoru: půdní patro (hrabanka nad humusem) bylinné patro (může ho nahradit mech) keřové patro stromové patro (několikastupnové)

4 Význam lesů Lesy chrání půdu před vysycháním a sesuvem půdy. Přirozeně brzdí rychlost větru. Podporují tvorbu půdy. Zachycují velké množství srážek, vodu čistí. Obohacují vzduch o kyslík. Produkují dřevní hmotu. Slouží k odpočinku a relaxaci.

5 Druhy lesů Jehličnatý les – převládají v něm jehličnaté stromy (smrk, borovice, jedle, modřín, tis). Jehličí opadává postupně a rozkládá se pomaleji, proto je půda chudá na živiny. Jehličí modřínů opadává každý rok, je měkčí a proto se lépe rozkládá.

6 2.

7 Les s převahou smrků je smrčina. Les s převahou borovic je bor
Les s převahou smrků je smrčina. Les s převahou borovic je bor. Les s převahou jedlí je jedlina. V lese vzácně můžeme narazit na jalovec, ve volné přírodě vzácný, chráněný. 5. jalovec 3. smrčina 4. bor

8 Listnatý les - převládají v něm stromy listnaté (dub, buk, jasan, javor, bříza, lípa). Les s převahou dubů je doubrava. Les s převahou buků je bučina. Půda v listnatém lese je bohatá na živiny, stromy každoročně opadávají, rozkladem listů vzniká humus.

9 7. doubrava 6. bučina

10 Smíšený les - rovnocennými partnery v lese smíšeném jsou stromy jehličnaté a listnaté. Tato forma lesa je nejpřirozenější. 8.

11 Úkol pro tebe Přemýšlej, které rostliny nerostou v žádném lesním patru? Mech, slunečnice, borůvky, maliny, celer, trávy, bez, kapradí, tis, broskvoň, borovice, olše, šťavel, rybíz, kaktus, konvalinka, jeřáb, konvalinka, jaterník podléška, kukuřice.

12 Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.


Stáhnout ppt "Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání."

Podobné prezentace


Reklamy Google