Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT"— Transkript prezentace:

1 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Les III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

2 Les Hlavní charakteristikou lesa je přítomnost stromů, které tvoří stromové patro. Dále v lese najdeme patro keřové, bylinné a mechové. Les je složitý systém, kde jsou všechny složky (rostliny, živočichové, neživá příroda) vzájemně provázány a na sobě závislé. takovýmto systémům říkáme ekosystémy

3 Les Lesy mohou být jehličnaté, listnaté nebo smíšené.
V jehličnatých lesích rostou jen stromy, které mají jehlice – smrky, borovice, modříny… V listnatých lesích zase jen stromy, které mají listy – javory, buky, duby, habry, břízy, olše, jasany… Ve smíšených lesích pak najdeme stromy jak jehličnaté, tak listnaté. Lesu, kde je zastoupen jen jeden druh stromů, se říká monokultura. U nás je častá smrková monokultura – takový porost je méně odolný vůči škůdcům a vnějším vlivům a také má menší rozmanitost druhů.

4 Význam lesů O lesích se říká, že jsou to „plíce planety Země“ – jsou významným zdrojem kyslíku. Zachycují prach a odbourávají některé jedovaté látky. Jsou protipovodňovou ochranou – díky listům, které zadržují vodu, zrovnoměrňují srážky – v lese prší dvakrát (nespadne tolik srážek najednou). Jsou zdrojem dřeva (papír, nábytek, stavební materiál, někde i výroba tepla a energie)

5 Význam lesů Les má odpočinkovou funkci.
V lese je specifické klima, které snižuje teplotní extrémy – to znamená, že v lese nebývá tak velké vedro ani tak velká zima jako mimo les. Les má také protierozní funkci – zabraňuje odnosu půdy, protože ji svými kořeny zpevňuje. Les je velmi významný svou rozmanitostí druhů.

6 Lesy V české republice má v lesích největší zastoupení smrk ztepilý (více než polovina). Dále to pak je borovice lesní, buk lesní, duby, modřín, bříza bělokorá, jedle bělokorá a další listnaté stromy. Původním lesům se říká pralesy – např. Žofínský prales, Boubínský prales.

7 LES III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Iveta Vališková Škola: ZŠ a MŠ, Dětenice, okres Jičín Použitá literatura a zdroje: Rok v přírodě, Fortuna 1995 Obrázky, fotografie: Mgr. Iveta Vališková

8 Anotace Cíl: Materiál je určen pro základní seznámení s učivem o lese a jeho významu. (3., 4. a 5. ročník ZŠ, Člověk a jeho svět, Přírodověda) Formát, velikost: prezentace Microsoft Office PowerPoint, 7,05 MB Metodické doporučení pro práci s materiálem: Materiál představuje ekosystém les a jeho význam. Děti nejprve zkouší doplnit ústně vhodný text před kliknutím samy. Pak text čtou nahlas. Společně s vyučujícím vyberou nejnutnější body k vypsání do sešitu. Zhlédnou film o lese. Na závěr vypracují pracovní list.


Stáhnout ppt "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT"

Podobné prezentace


Reklamy Google