KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Advertisements

Ostatní druhy jatečného masa
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití, jednotlivých,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
UZENÁŘSKÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Získávání energie pro život
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Porozumění řeči – MÁ x NEMÁ interaktivní
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VNITŘNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
JEHNĚČÍ A KŮZLEČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jehněčí, kůzlečí,maso, složení, tržní části,
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití,
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince a co je na nich
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
TAVENÉ, KYSELÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu
Slabiky lu, le, li, lo, lá, lí Metodický komentář:
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Prezentace seznamuje děti s počasím a představuje také roční období
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVARTETO – hláska R Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Rychlé počítání v časovém limitu 15 vteřin II.
Prvouka – Sídliště Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rozlišování hlásek P, B, M
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Stonek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

SEZNÁMENÍ S KŮZLEČÍM MASEM Historie Charakteristika masa Části kůzlečího masa Co kůzlečí maso obsahuje Kůzlečí vnitřnosti Producenti kůzlečího masa Pracovní list Závěr

HISTORIE Koza domácí je jeden z nejstarších domestikovaných druhů vůbec. Tisíce let byly kozy chovány pro mléko, maso, srst a kůži. V minulém století si získaly oblibu i jako domácí mazlíčci.

HISTORIE PASENÍ KOZ

CHARAKTERISTIKA Kozí maso z mladých a dobře krmených kusů je jemně vláknité, šťavnaté a křehké, má ojedinělý pach. Pach můžeme značně zeslabit, necháme-li maso v kouscích volně viset na čerstvém vzduchu asi 24 hodin, nebo je naložíme na den nebo dva do kyselého mléka nebo do mořidla. Kozí maso se velmi podobá masu skopovému.

CHARAKTERISTIKA Je světlejší barvy má lepkavé podkožní vazivo, na které se nalepí při stahování často kůzlečí chlupy. Nejlepší kůzlečí maso je z jednoletého kusu. Maso ze starých koz se musí déle tepelně upravovat a je hůře stravitelné.

CHARAKTERISTIKA V obchodě se vyskytuje jen ojediněle. Maso je křehké, netučné, tuk je uložen v dutině břišní, a to kolem ledvin. Pod kůží a mezi svalstvem je tuku poměrně málo. Tuk je těžce stravitelný a k přímému používání se nehodí. Výrobky z kozího mléka se ve světě staly vyhledávanou pochoutkou, pro gurmány a nesmírně ceněnou dietní potravinou.

ČÁSTI KŮZLEČÍHO MASA Kýta Hřbet Plec Krk Zákrčí Hrudí zadní maso – kýta, hřbet přední maso –plec, hrudí, krk, zákrčí

KOZÍ MASO OBSAHUJE Bílkoviny 18–22 % Tuk 2–3 % Minerální látky 1–2,5 % Vitamíny A, D Vodu 70–75 %

KŮZLEČÍ VNITŘNOSTI Játra Mozek Srdce Plíce Slezina Jazyk

KŮZLE MĚSÍČNÍ KŮZLE

PRODUCENTI KŮZLEČÍHO MASA 6. Súdán 7. Írán 8. Indonésie 9. Mali 10. Etiopie Země 1. Čína 2. Indie 3. Nigérie 4. Pákistán 5. Bangladéš

PRACOVNÍ LIST Čím je ojedinělé kůzlečí maso? Používá se kůzlečí lůj? Jaké vitamíny obsahuje kůzlečí maso? Vyjmenujte části kůzlečího masa? Jaké má kůzle vnitřnosti?

ŘEŠENÍ PRACOVNÍHO LISTU Má ojedinělý pach a lepkavé podkožní vazivo. Tuk je těžce stravitelný a k přímému používání se nehodí. Vitamíny A, D. Kýta, Hřbet, Plec, Krk, Zákrčí, Hrudí. Játra, Mozek, Srdce, Plíce, Slezina, Jazyk.

ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze

ODKAZY NA OBRÁZKY STR.4. MORITZ. [online]. [ cit.2013-04-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pl%C3%A4schke_Kinder_auf_der_Wiese.jpg?uselang=cs>. STR. 7. CS:ŠJŮ. [online]. [cit.2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:K%C5%AFzle,_%C4%8Cesk%C3%BD_%C5%A0umburk.jpg>. STR.10. XOCOLATL. [online]. [ cit.2013-04-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wilhelma_Zicklein.jpg?uselang=cs>