Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TAVENÉ, KYSELÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TAVENÉ, KYSELÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"— Transkript prezentace:

1 TAVENÉ, KYSELÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 SEZNAM HISTORIE CHARAKTERISTIKA MÝTY O TAVENÝCH SÝRECH
KYSELÉ SÝRY –HISTORIE DĚLENÍ KYSELÝCH SÝRŮ DRUHY KYSELÝCH SÝRŮ ZÁVĚR

3 HISTORIE TAVENÝCH SÝRŮ
Evropa měla na začátku 20. století nadprodukci sýrů a potřebovala je vyvážet do Ameriky. Nebylo dost chladírenských lodí, ementály dorazily do zámoří poničené, proto se hledala cesta, jak zastavit zrání. Původní nápad zavřít sýr do plechových konzerv se neosvědčil, proto se hledaly další způsoby. Teprve v roce 1911 pánové Gerber a Satlet ve švýcarském Thunu poprvé úspěšně vyrobili tavený sýr dobré jakosti.

4 HISTORIE TAVENÝCH SÝRŮ
Původně se balil do pergamenu a plechových krabiček. Celá kulatá krabička byla vyplněna hmotou. S dělením na šest, později dvanáct trojúhelníčků přišla po první světové válce švýcarská firma Alpina Käse.

5 CHARAKTERISTIKA TAVENÝCH SÝRŮ
Tavené sýry jsou moderní a zdravou mléčnou potravinou obsahující zejména vysoký obsah vápníku a dalších cenných mléčných složek. Pro jejich výrobu se používají vysoce kvalitní suroviny. Jedná se o další formu úpravy tvrdých přírodních sýrů pro dosažení požadovaných vlastností, zejména trvanlivosti a krémovité konzistence.

6 MÝTY O TAVENÝCH SÝRECH Tvrdí se, že jsou nebezpečné pro člověka!
Jedná se převážně o použité látky, tavicí soli, které jsou v minimálním množství nezbytnou technologickou přísadou potřebnou pro roztavení sýra. Můžeme tvrdit, že jsou bezpečné, trvale toxikologicky testované a nepředstavují pro spotřebitele jakékoliv zdravotní riziko.

7 TAVENÉ SÝRY

8 HISTORIE KYSELÝCH SÝRŮ
Starší kyselé sýry se dělaly z tvarohu, který vznikal samovolným zkysnutím mléka a jeho lehkým nahříváním. Vzniklá sraženina se nalila do pytle z řídkého lněného plátna. Pak se tvaroh přes celou noc zatížil a lisoval. Obyčejně se pak rozdělával se smetanou, solil a různě kořenil (kmín, pažitka, cibule) a takto se mazal na chléb.

9 CHARAKTERISTIKA KYSELÝCH SÝRŮ
Nemají krok „zrání“, uplatňuje se pouze prokysání (rozklad laktózy) K distribuci a konzumaci je připraven po 24 hod. po výrobě Vyznačují se kyselostí a aromatičností (diacetyl ) Mají jemnou konzistenci Nižší obsah sušiny

10 KYSELÉ SÝRY Zásadním kritériem dělení sýrů je způsob, jakým byla získána z mléka sraženina na výrobu sýra U kyselých sýrů se mléko sráží působením kyseliny mléčné, která je produktem bakterií mléčného kysání.

11 DRUHY KYSELÝCH SÝRŮ 1. Zrající (Olomoucké tvarůžky)
2. Nezrající (tvarohy) 3. Čerstvé: Tvarované (smetanový, máslový, př. Duko) Pastovité (rozmíchaná struktura) 4. Termizované: pastovitá struktura, prodloužená trvanlivost (Lučina, …)

12 LUČINA

13 DRUHY KYSELÝCH SÝRŮ Mozzarella Lučina Žervé Duko

14 MOZZARELLA

15 ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list

16 PRACOVNÍ LIST Charakterizujte tavené sýry. Jaké tavené sýry znáte?
Co jsou to kyselé sýry? Jak se dělí kyselé sýry? Znáte některé kyselé sýry? Jaké?

17 ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 7. ZÁKUPÁK. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < STR. 12. ZÁKUPÁK. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < STR. 14. JON SULLIVAN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <


Stáhnout ppt "TAVENÉ, KYSELÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"

Podobné prezentace


Reklamy Google