Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 SEZNAM Mlékárenské ošetření Pasterace Uperizace Homogenizace Egalizace
Odvětrávání Baktofugace

3 MLÉKÁRENSKÉ OŠETŘENÍ ZAHRNUJE: Čištění Pasteraci Chlazení
DALŠÍ ÚPRAVY: Uperizace Homogenizace Odvětrávání Baktofugace

4 PASTERACE Nadojené mléko není vhodné ke konzumaci, nebo k dalšímu zpracování. Musí se tepelně ošetřit – pasterovat. Zaručí se zdravotní nezávadnost, prodlouží se trvanlivost mléka. Pasterací se zničí vegetativní formy, patogenní a toxická mikroflóra. Podmínky pasterace určuje teplota a doba zahřátí.

5 PASTER Je určen k pasteraci: mléka, ovocných šťáv…
Celý proces pasterizace je plně automatický. Obsah pasteru je 100 litrů i více. Používá se v mlékárnách, moštárnách.

6 TEPELNÉ OŠETŘENÍ MLÉKA
Pasterace – ohřev do 100 °C Dlouhodobá – 65 °C, min. 30 min. Šetrná – 72–75 °C, min. 20–30 s., používá se především pro výrobu sýrů. Vysoká – 85 °C, 4–15 s. Smetana při teplotě od 90 °C.

7 UPERIZACE Mléko se zahřívá na 135–150 °C.
Vzniká trvanlivé mléko, které neobsahuje žádné zárodky schopné rozmnožování. Takto upravené mléko je trvanlivé. Jeho trvanlivost může být až 6 měsíců.

8 HOMOGENIZACE Kuličky mléčného tuku se roztříští a rovnoměrně se rozdělí v mléce. Mléko se protlačí pod tlakem až 200 barů přes jemnou trysku. Mléčný tuk se po homogenizaci neutralizuje tak rychle ve formě smetanové vrstvy na povrchu. HOMOGENIZOVANÉ NEHOMOGENIZOVANÉ

9 EGALIZACE, ODVĚTRÁVÁNÍ, BAKTOFUGACE
Egalizace – je úprava obsahu tuku. Odvětrávání mléka a smetany – je odstranění vzduchu a těkavých látek. Baktofugace – je odstranění sporotvorných mikroorganismů odstředivou silou.

10 PRACOVNÍ LIST Vysvětli pojmy: Proč zahříváme mléko? UPERIZACE
PASTERACE HOMOGENIZACE Proč zahříváme mléko?

11 ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 8. AUTOREM OBRÁZKU JE MARHOLDOVÁ LADA


Stáhnout ppt "MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google