VY_32_INOVACE_8_12_Svatá Lucie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoční zvyky a tradice
Advertisements

Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vánoce.
Vypracoval: Michal Klaus
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
SVATÝ VALENTÝN.
2. ADVENTNÍ SETKÁNÍ Hradištko Zdroj: praze/ceske-vanoce-tradice-a-zvyky-adventniho- obdobihttp://
Bartoloměj  byl jedním z dvanácti Ježíšových apoštolů  narození: 1. století, Galilea  úmrtí: 1. století, Arménie  svátek: 24. srpen - západ;
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_344_ Advent – doba čekání AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK,
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník
Morová rána 14. století.
Číslo v digitálním archivu školy
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
VY_32_INOVACE_02_SVP_083_Bel
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vánoční zvyky v Maďarsku
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
SVATÝ ONDŘEJ 30. LISTOPADU OCHRÁNCE A PATRON ZAMILOVANÝCH A NEVĚST PRVNÍ UČEDNÍK JEŽÍŠE. BYL TAKY UKRIŽOVÁN, ALE NA KŘÍŽI VE TVARU X- ONDŘEJSKÝ KŘÍŽ ZVYKY.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Pavla Kešeláková Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Mikuláš Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vypracovala: Daniela Marešová 3.A Jan Nepomucký. Jan z Pomuku (1330 či ) 1330 narozen v Pomuku (dnešním Nepomuku) Vystudoval na Vysokém učení.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Státní symboly, státní svátky.
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
VÁNOCE- FRANCIE.  Vánoční čas nastává ve Francie během adventu. Jedná se o 4 neděle, které předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na.
Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Ikona je okno do jiného světa, dimenze, která nás přesahuje, jednoduše řečeno okno do nebe. Nechává nás nahlédnout do svého tajemství a zároveň skrze ni.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Velikonoce Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Křesťanství B. Trojanová.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
De Civitate Dei Rozbor ilustrací
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Autor : Pavel Pechr Třída : 6.A
Sv. Markéta, Magdaléna, Anna
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Zvyky a tradice Čechů.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Poznávací Zájezd do Itálie
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_8_12_Svatá Lucie Šablona 32 VY_32_INOVACE_8_12_Svatá Lucie

Svatá Lucie (13. prosinec)

Narození kolem 283, Itálie Úmrtí 304 Syrakusy,Itálie Svátek 13. prosinec Uctívána církvemi římskokatolická církev; pravoslaví; anglikánské církve; luteráni Atributy panna v dlouhém oděvu, dvojitý kříž, kniha, palma, svítilna, svíčka, pochodeň, meč a další Patronkou slepců, nemocných dětí, kajících nevěstek, advokátů, proti bolestem v krku a další Svatá Lucie

Svatá Lucie (284(?), Syrakusy – 304) jedna z katolických a pravoslavných svatých. Uctívají ji (jako jediného svatého) i luteránští Švédi a Norové. Je patronkou slepých. V katolické církvi je oslavovaná 13. prosince. *je symbolem čistoty a patří k nejuznávanějším světicím *je patronkou velkého množství profesí a řemesel *Lidé se k ní modlili proti očním nemocem, bolestem v krku, infekcím, krvácení a úplavici. *Je ochránkyní dětí a slepců.

Lucie byla usmrcena 13. prosince. LEGENDA Známá je legenda, podle které si vydloubla oči, aby se nemusela vdát za pohanského ženicha, za což ji Panna Maria obdařila ještě krásnějšíma očima. Mladík byl uražený a dal ji mučit, až jí nakonec podříznul sám hrdlo. Jiná legenda tvrdí, že nebyla tak krutě mučena, ovšem protože odmítla obětovat pohanským bohům a vzdát se víry, měla být odvezena do nevěstince povozem s volským zápřahem (to byla tehdy velká ostuda). Jenže když dívka usedla na vůz, nemohli s ním hnout. Ani lidé, ani koně. Rozezlený kat jí podříznul hrdlo. Lucie byla usmrcena 13. prosince.

svátek Svatá Lucie

Svátek prostého lidu Svátek svaté Lucie patřil především dívkám a ženám, které měly zakázáno předení, draní, praní a tkaní. V jižních Čechách byla tradice šesti Lucek. Pět bíle oděných a poslední měla oděv kněze. Každá nesla jiné náčiní. První měla mimino, druhá hadr a rejžák, třetí metlu čtvrtá košík s pamlsky, pátá malířskou štětku a šestá byl kněz. Po vstupu do obydlí obřadně pozdravily, první s dítětem usedla na stoličku a houpala jej, druhá předváděla mytí podlahy, třetí metlou popoháněla děti, aby se modlily, čtvrtá obdarovala děti, pátá předváděla malování a kněží vykropila obydlí za neustálého modlení.

o mši na Boží hod rozeznat v kostele čarodějnici. Pověry věřilo se, že když dá hospodyně každý den stranou kousek těsta s kořením, nebudou nad nimi mít čarodějnice moc na Slezsku se každý den odložilo stranou jedno poleno a pak se ze všech udělal oheň, který měl zabránit zlým mocem uškodit hospodářství i ledem v něm. když si hospodář tento den vyrobil stoličku a v místě suku udělal otvor, mohl jím o mši na Boží hod rozeznat v kostele čarodějnici. V tomto případě se věřilo, že Lucie je žena neforemné postavy, bíle oděná. Chodila v předvečer svaté Lucie i na Štědrý den.

Okenní dekorace

Tradice Lucie v Českých zemích Český lid považoval Lucii za ochránkyni proti čarodějnicím a jejich rejdům. Věřilo se, že tento den se čarodějnice scházejí a páchají škody křesťanům. Prý se scházely i na Radhošti.

Čerpáno z : obrázky- www.Google.cz o svátku- www.chytražena.cz o osobě- www.wikipedia.cz http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lucia_in_Vienna.jpg?uselang=cs http://www.cgym-kh.cz/dbimages/img-70..jpg http://deti.vira.cz/Liturgicky-rok-kalendar/Advent/Adventni-lampicka