Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sv. Markéta, Magdaléna, Anna

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sv. Markéta, Magdaléna, Anna"— Transkript prezentace:

1 Sv. Markéta, Magdaléna, Anna
Rok v jeho proměnách a slavnostech

2 Sv. Markéta, Magdaléna, Anna
Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 59 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření:

3

4 Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Cíl: Žáci by měli porozumět novým pojmům, seznámit se s historií. Klíčová slova: legenda, pranostiky.

5 Svatá Markéta – 13. červen Legenda: Markéta (= Perla), jméno orientálního původu. Dcera pohanského kněze, proti jeho vůli přestoupila na křesťanskou víru a otec ji vyhnal. Zamiloval se do ní Olybrius = římský místodržitel, chtěl, aby se zřekla křesťanství. Byla krutě mučena, ale rány se jí do druhého dne zahojily. Kolem roku 275 byla sťata mečem. Bývá zobrazována jako drakobijec (boj s ďáblem) = vítězství dobra nad zlem. Je patronkou těhotných žen, rolníků a pastýřů.

6

7 Pranostiky – svatá markéta
Svatá Markéta – hodila srp do žita. Svatá Markyta – vodí žence do žita. Zapláče–li Markyta, bude dešťů dosyta. Na Markétu-li prší, ořechy ze stromu srší. Okolo svaté Markyty jsou bouřky nasety.

8 Svatá Marie Magdalena – 22. červenec
Pocházela z Izraele (statek Magdala) V Čechách známá jako Máří Magdaléna. Vedla nespoutaný, hříšný život. Mezi její špatné vlastnosti patřila marnivost, chtivost, touha po bohatství, prostopášnost. První žena, která následovala Ježíše, aby se očistila od svých hříchů, žila pokorně a konala dobré skutky. Naopak byla první, komu se zjevil Ježíš po svém zmrtvýchvstání. Patronkou holičů, vlásenkářů, výrobců parfémů a pudrů, hříšníků a hříšnic.

9

10 Pověry a Pranostiky – svatá marie Magdaléna
Kdo chtěl mít dlouhé a kvalitní vlasy, měl je stříhat v den, kdy slavila svátek tato světice. Další pověra varovala před koupáním se v řekách a jezerech v tento den. Kdo neuposlechl, mohly ho dlouhé vlasy Maří Magdalény stáhnout pod hladinu. Marie Magdaléna své hříchy oplakává, proto rádo poprchává. Svatá Máří vybírá hnízda komáří. Je-li na svatou Maří Magdalénu vítr, jde dobře každý obchod.

11 Svatá anna – 26. červenec Podle legendy matka Panny Marie.
Dlouho nemohla mít děti, pravidelně se s manželem modlili, stali se rodiči ve vysokém věku. V Bibli o ní není zmínka, přesto je jednou z nejoblíbenějších světic. Uctívána různými řeholními řády po celé Evropě, bylo jí zasvěceno mnoho kostelů i chrámů. Je patronkou – služebných, krajkářek, švadlen, horníků, tkalců i jiných řemeslníků.

12

13 Pověry a pranostiky – svatá Anna
Svatá Anna – chladno z rána. Svatá Anna pšenku žala. O svaté Anně sedlák si žita nažne. Jestli na svatou Annu zvětšují mravenci svá mraveniště, očekávejte tuhou zimu. Věřilo se, že když někdo něco ztratil a pomodlil se ke svaté Anně, zase věc našel. Byla spojována s narozením dítěte, jako hodná sudička dávala do vínku pozitivní budoucnost.

14 Opakování: Sv. Markéta je patronkou koho?
Která světice vedla nejdříve nespoutaný a hříšný život? Svatá Anna byla matkou koho? Která světice byla vnímána jako hodná sudička, přinášející pozitivní budoucnost? Svatá Máří Magdalena je patronkou?

15 Řešení: Sv. Markéta je patronkou těhotných žen, pastýřů a rolníků.
Svatá Máří Magdalena. Podle legendy matka Panny Marie. Svatá Anna Patronkou holičů, vlásenkářů, výrobců parfémů a pudrů, hříšníků a hříšnic.

16 Zdroje: Výchova k občanství: učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. 3. vyd. Brno: Nová škola, ISBN Občanská výchova: učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. 1. vyd. Olomouc: Rubico, ISBN VELEBNÁ, Eva a Karel MAJER. Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. 1. vyd. Praha: Albra, ISBN

17 Obrázky jsou vloženy s hypertextovými odkazy.
Zdroje obrázků: Obrázky jsou vloženy s hypertextovými odkazy.


Stáhnout ppt "Sv. Markéta, Magdaléna, Anna"

Podobné prezentace


Reklamy Google