Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:"— Transkript prezentace:

1 Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 30 Autor: Vyhnálková Zuzana Ověření ve výuce: 5. třída Datum ověření:

2 Jakub Jan Ryba

3 Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Klíčová slova: kvarteta, pastorely, pedagog, Česká mše vánoční.

4 Jakub Jan Ryba 26. října 1765 Přeštice
8. dubna 1815 Voltuš u Rožmitálu pod Třemšínem Český pedagog, spisovatel, básník a hudební skladatel přelomu klasicismu a romantismu. Sbíral lidové písně a sepsal je do sborníků českých písní. Jeho nejslavnější, dodnes nejhranější a nejpopulárnější skladbou pro vánoční období je Česká mše vánoční.

5 Jakub Jan Ryba

6 Dětství a mládí: Jeho otec byl učitelský pomocník a učitel hudby, od malička byl zvyklý mezi hudebníky. Prvním oblíbeným nástrojem se staly housle. Během svého života zvládl nejen hru na housle, ale také na klavír a varhany. V patnácti letech odjel do Prahy studovat na gymnázium. Tady se začal poprvé věnovat komponování skladeb. Snil o studiu na vysoké škole a muzikantské kariéře, ale na přání otce musel studií zanechat a stal se učitelem.

7 J. J. Ryba - pedagog Učitelský život prožil s manželkou a dětmi v Rožmitále pod Třemšínem. Ve škole kladl důraz na hudbu – zpíval s dětmi české písně, ve volném čase učil nadané děti hrát na čtyři hudební nástroje – flétnu, klarinet, lesní roh a violloncelo. Své žáky vedl k pořádku, slušnému chování a poctivé práci. Byl velmi přísný, ale přesto spravedlivý a laskavý. Mnohé jeho názory a novoty se nelíbily jeho nadřízeným a rodičům – spáchal sebevraždu (dodnes neobjasněna).

8 Jakub Jan Ryba - dílo Česká mše vánoční
Byl velmi vzdělaný člověk: spisovatel, skladatel, básník, houslista, varhaník, dirigent, hudební teoretik. Hovořil několika cizími jazyky: latina, němčina, italština, francouzština, řečtina. Seznam jeho tvorby obsahuje přes 1500 hudebních děl. Jedná se o skladby církevní i světské (př.: dueta, terceta, kvartety, nokturna, serenády, tance, sonáty, atd.). Nejslavnější a nejznámější skladbou je: Česká mše vánoční

9

10 Jakub Jan Ryba – Libou písničku
Poslech: CD č. 15 Jakub Jan Ryba – Libou písničku

11 Opakování: Jaké bylo jeho povolání?
Jak se jmenuje jeho nejznámější a nejslavnější dílo? Na který hudební nástroj hrál jako první? Do jakých vývojových období můžeme zařadit jeho život a tvorbu?

12 Řešení: J. J. Ryby byl učitelem. Dílo: Česká mše vánoční
První nástroj = HOUSLE. Období: Klasicismus, Romantismus

13 Zdroje: LIŠKOVÁ, Marie. Hudební výchova pro 5. ročník základní školy. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2005, 135 s. ISBN KUNA, Milan. Osobnosti české hudby. 2. vyd. Ilustrace Míla Preslová, Lubomír Anlauf. Praha: Fragment, 2011, 64 s. Odkaz (Fragment). ISBN

14 Zdroje obrázku: Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy.
Použity obrázky z klipartu.


Stáhnout ppt "Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:"

Podobné prezentace


Reklamy Google