Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění."— Transkript prezentace:

1 Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář

2 Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 44 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření: 16. 10. 2012

3

4 Metodika: * Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. * Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. * Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. * Cíl: Žáci by si měli uvědomit co bylo podmínkou vzniku kalendáře, porozumět novým pojmům. * Klíčová slova: kalendář, den, měsíc, rok, historický vývoj kalendáře.

5 Kalendář Z lat. slova „Calendarium“ = kniha se jmény věřitelů, sumou vypůjčených peněz a datem splatnosti. Ucelená soustava dělení času do úseků. Základními časovými úseky, na které je kalendář rozdělen, jsou: a)Den b)Týden c)Měsíc d)Rok

6 Den, měsíc, rok Tyto časové jednotky byly určeny na základě pohybů ve vesmíru. DEN = doba jednoho otočení Země kolem své osy. Měsíc = doba, za kterou se vystřídají čtyři fáze Měsíce. Rok = doba oběhu Země kolem Slunce.

7

8 Otočení Země kolem Slunce

9 Historický vývoj kalendáře Dnešní kalendář se vyvinul z křesťanského kalendáře – počítá čas od předpokládaného data narození Ježíše Krista. Proto se setkáváme se zkratkami: př. n. l. = před naším letopočtem př. Kr. = před Kristem nebo n. l. = našeho letopočtu po Kr. = po Kristu

10 Juliánský kalendář Pojmenovaný podle slavného vládce, římského císaře = Gaius Julius Caesar. Protože se původní řecko–římský kalendář, který vycházel z pohybu Měsíce, neshodoval s délkou skutečného (tzv. slunečního) roku, zavedl r. 46 př. n. l. kalendář nový s 365 dny a každý čtvrtý rok stanovil jako přestupný.

11 Gregoriánský kalendář Juliánský kalendář měl odpovídat délce skutečného slunečního roku, ale nebyl vypočítán přesně. V roce 1852 se rozcházel se skutečností už o celých 10 dní. Papež Řehoř XIII. nařídil změnu – byl zaveden nový kalendář = Gregoriánský (podle latinské podoby jména Řehoř). Dodnes nejpoužívanější kalendář na světě.

12 Funkce kalendáře Kalendář = soupis dní a měsíců v časové posloupnosti během jednoho roku. Obsahuje: a)Údaje o jmeninách b)Upozorňuje na významné státní svátky c)Sleduje fáze Měsíce, apod.

13 Opakování: 1) Na jaké základní časové úseky se kalendář dělí? 2) Z jakého kalendáře vychází ten dnešní? 3) Jak se jmenuje dodnes nejpoužívanější kalendář na světě? 4) Jaké druhy kalendáře z hlediska jeho vývoje znáš? 5) Které významné osobnosti se podíleli na vývoji kalendáře?

14 Řešení: 1) Dělí se na: den, týden, měsíc, rok. 2) Vychází z křesťanského kalendáře. 3) Gregoriánský kalendář. 4) Křesťanský, Juliánský, Gregoriánský. 5) Římský císař – Gaius Julius Caesar, papež – Řehoř XIII.

15 Zdroje: Výchova k občanství: učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. 3. vyd. Brno: Nová škola, 2012. ISBN 978-80-7289-367-6. Občanská výchova: učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň: Fraus, 2009. ISBN 978- 80-7238-886-8. ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2009. ISBN 978-80-7346- 096-9. VELEBNÁ, Eva a Karel MAJER. Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. 1. vyd. Praha: Albra, 1996. ISBN 250-030.

16 Zdroje obrázků: Obrázky uloženy s hypertextovými odkazy.


Stáhnout ppt "Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění."

Podobné prezentace


Reklamy Google