Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rok v jeho proměnách a slavnostech

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rok v jeho proměnách a slavnostech"— Transkript prezentace:

1 Rok v jeho proměnách a slavnostech
Svatý Martin, svatá Kateřina, svatý Ondřej

2 Svatý Martin, svatá Kateřina, svatý Ondřej
Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 46 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření:

3

4 Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Cíl: Žáci by měli porozumět novým pojmům, seznámit se se zvyky a tradicemi. Klíčová slova: legenda, zvyky, pranostiky.

5 Svatý Martin – 11. listopad
Legenda: Narodil se ve 4. století, v rodině římského důstojníka. Na přání otce musel jako velmi mladý nedobrovolně vstoupit do císařské armády k jezdectvu. Jednou v zimě projížděl na bílém koni městskou branou a potkal chladem se třesoucího žebráka. Vzal svůj červený vojenský plášť, přeťal ho mečem a jednu polovinu žebrákovi daroval. V noci se mu zjevil Kristus s polovinou jeho pláště – důvod k odchodu od vojska. Přijal křest a žil skromným životem jako poustevník. Po smrti roku 397 byl prohlášen za svatého.

6 Svatý Martin – Patron, tradice
Stal se patronem jízdních vojáků (husaři, dragouni) a jejich koní, později také patronem kovářů a dalších řemeslníků. Prostý lid ho považoval za ochránce domácích zvířat – hus. Svatomartinské období je doba hodovní, posvícenská. Se svátkem svatého Martina je spojeno mnoho pranostik – př.: Martin a Kateřina na blátě – Vánoce na ledě. Padá-li sníh toho dne neb v noci, říká se, že Martin přijel na bílém koni.

7 Husar

8 Svatá Kateřina – 25. listopad
Legenda: Kateřina žila na rozhraní 3. a 4. století v Egyptě. Byla krásná, moudrá a vládla slovem. Vyznávala křesťanskou víru – vyzvala císaře, aby začal věřit v Boha, ale ten ji za to uvrhl do vězení. Kateřina byla krutě mučena (vytvořen zvláštní nástroj v podobě kola s hroty – uhodil do něj blesk a zničil ho). Nakonec byla Kateřina sťata. Když bylo křesťanství uznáno jako rovnoprávně náboženství, byla Kateřina prohlášena za svatou mučednici. Říká se, že její mrtvé tělo přemístili andělé do kláštera na hoře Sinaj.

9 Svatá Kateřina – patronka, tradice
Velmi vzdělaná - patronkou učenců a studentů. Ochránkyně mnoha významných univerzit (Sorbonna v Paříži, Karlova univerzita v Praze). Ochránkyně některých řemesel – knihtiskařů, přadlen, kolářů. Se svátkem svaté Kateřiny souvisely zábavy a tancovačky (poslední taneční zábavy v roce, poté nastává postní adventní období). Začínalo období přástek. Pranostiky: Na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu. Jaká svatá Kateřina, taková je celá zima.

10 Svatý Ondřej – 30. listopad
Legenda: Ondřej byl prvním učedníkem Ježíše Krista. Velice důležitá postava pro církev. Tímto dnem začíná liturgický rok. Narodil se v Palestině, s bratrem se věnovali rybářství. Po Ježíšově smrti putoval světem a šířil křesťanství. Za svou víru byl pronásledován římským císařem Nerem – byl vězněn a mučen. Nakonec byl stejně ukřižován jako Ježíš, ale na kříži ve tvaru písmene X = „Ondřejský kříž“.

11 Svatý Ondřej - tradice Považován za ochránce a patrona zamilovaných, zvláště nevěst. Snad proto svobodná děvčata praktikovala na svatého Ondřeje různé věštby a hádání na milého. Tradovala se pověra o tom, co se komu v tuto noc zdá, to se určitě splní. Pranostiky: Když na Ondřeje sněží, sníh dlouho poleží. Svatý Ondřej dělá led a svatý Jiří jej láme. Poletují-li na svatého Ondřeje včely, bude neúrodný rok.

12 Opakování: Kdy slavíme svátek svatého Martina?
Koho byl sv. Martin patronem? Kdy slavíme svátek svaté Kateřiny? Čí je svatá Kateřina patronkou? Kdy slavíme svátek svatého Ondřeje? Koho byl sv. Ondřej patronem? Řekni nějakou pranostiku, spojenou se sv. Martinem, Kateřinou nebo Ondřejem.

13 Řešení: 11. listopad Patron jízdních vojáků, koní, řemeslníků, hus.
Patronka učenců, studentů, význam. univerzit. 30. listopad Patron zamilovaných, zvláště nevěst. Pranostiky – viz. prezentace

14 Zdroje: Výchova k občanství: učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. 3. vyd. Brno: Nová škola, ISBN Občanská výchova: učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. 1. vyd. Olomouc: Rubico, ISBN VELEBNÁ, Eva a Karel MAJER. Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. 1. vyd. Praha: Albra, ISBN

15 Zdroje obrázků: Obrázky uloženy s hypertextovými odkazy.


Stáhnout ppt "Rok v jeho proměnách a slavnostech"

Podobné prezentace


Reklamy Google