Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Elena Kolarovská Období: listopad 2012 Název: VY_32_INOVACE_146_PRV2 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Prvouka Téma: Vánoční zvyky a obyčeje Ročník: 3. Anotace: prezentace vhodná k nácviku, procvičení nebo opakování na interaktivní tabuli Adventní věnec, svatý Martin, svatá Kateřina, svatý Ondřej, svatá Barbora, svatý Mikuláš, svatá Lucie, Štědrý den, Hod boží vánoční, svatý Štěpán, Tři králové vánoční zvyky a obyčeje

2 Vánoční zvyky a obyčeje

3 Adventní věnec Advent trvá asi čtyři týdny. Zhotovuje se adventní věnec se čtyřmi svíčkami, kdy se každou adventní neděli zapaluje o svíci více.

4 Svatý Martin – 11. listopad
Narodil se ve 4. století. Byl vojákem, pak kdy žebrákovi daroval půlku pláště, stal se poustevníkem. Je to období, kdy přichází zima. Svatomartinské období je doba hodování – husa a pečivo ve tvaru podkovy (vandrovnice) proti klopýtnutí přes rok.

5 Svatá Kateřina – 25. listopad
Žila ve 3. a 4. století. Vyznávala křesťanskou víru, za kterou byla umučená. Konají se poslední Kateřinské taneční zábavy v roce. Pojídá se česnek na ochranu před čarodějnicemi a řežou se větvičky – přání, které se splní na štědrý den, když rozkvetou nebo se zazelenají.

6 Svatý Ondřej – 30. listopad
Byl prvním učedníkem Ježíše, kterého ukřižovali. Je považován za ochránce a patrona zamilovaných. Sníh na Ondřeje znamená sníh po celou zimu, déšť znamená hodně ovoce.

7 Svatá Barbora – 4. prosinec
Za svou víru v křesťanství byla uvězněná a popravená utnutím hlavy. Svobodná děvčata trhají třešňové větvičky a jestli do Vánoc rozkvetou, tak se do roka vdají.

8 Svatý Mikuláš – 6. prosinec
Byl to štědrý světec, který rozdával svůj majetek chudým, stal se biskupem. V podvečer Mikuláš v doprovodu anděla a čerta rozdávají dětem zaslouženou odměnu.

9 Mikuláš, anděl a čert

10 Svatá Lucie – 13. prosinec Vyznávala křesťanskou
víru, nechtěla se provdat, nakonec byla mučená a popravená. Svatá Lucie noci upije ale dne nepřidá.

11 Štědrý den – 24. prosinec Máme štědrovečerní večeři-hrachová polévka,
ryba a bramborový salát. Zpíváme koledy. Nadělujeme si dárky.

12 ZLATÉ PRASÁTKO KRÁJENÍ JABLKA
Ten, kdo se celý den do štědrovečerní večeře postí, uvidí zlaté prasátko. Napříč rozkrojená jablka znamenala zdraví – hvězdička, smrt – křížek, nemoc – červivé.

13 HÁZENÍ STŘEVÍCEM LITÍ OLOVA
Děvče na vdávání hází přes rameno střevíc, jestli špička míří ke dveřím, provdá se. Do vody se vlije roztavené olovo a podle toho jaký vznikne tvar, takový ho čeká osud.

14 POUŠTĚNÍ LODIČEK RYBÍ ŠUPINA
Jestliže se lodička vydá k okraji, čekají nás cesty, jestli zůstane daleko od břehu, zůstaneme doma. Schovaná rybí šupina pod talířem znamená, že se nás příští rok budou držet peníze.

15 Hod boží vánoční – 25. prosinec
Připomínáme si narození Ježíše v Betlémě. V tento den se hoduje a nesmí se pracovat.

16 Svatý Štěpán – 26. prosinec
Byl prvním mučedník křesťanství, ukamenovali ho. Po obědě patří den koledníkům.

17 Tři králové – 6. leden Jsou to tři mudrci, kteří
přinesli Ježíšovi dary – zlato, kadidlo, myrhu.

18 Zdroj: vlastní tvorba kliparty – THOMPSON, Wilfred , 20:35. Soubor:Wilfred Thompson St Martin And The Beggar.jpg. Dostupné z WWW: CARRACCI, Agostino. File:Agostino Carracci Hl. Katharina.jpg. Dostupné z WWW: FRIEDRICHSEN , 11:11. File:NikolausMyra Beschenkung Jungfrauen.jpg. Dostupné z WWW: Giotto di Bondone. Soubor:Stefanus.jpg. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,"

Podobné prezentace


Reklamy Google