Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vánoce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vánoce."— Transkript prezentace:

1 Vánoce

2 Vánoce Slaví se od roku 336 O Vánocích se původně chodilo na koledu, většinou na Štěpána nebo na Tři krále Později se začaly dávat dárky pod stromeček dětem Stromky nebyly ozdobené, protože církev říkala že to je pohanský zvyk 1. ozdobený stromek se údajně objevil v roce 1570 v Brémách (v Německu) v domě kde žil cech řemeslníků U nás se rozsvítil první stromek až v roce 1812 v Praze

3 Jmelí Pověry o jmelí Rozšířeno z Anglie
Nejznámější je jistě líbání pod jmelím. Přínáší to štěstí a lásku. Pokud se ve vašich snech objevuje jmelí, zbystřete! Pokud se vám zdá o tom že vám jmelí vysí nad postelí nad hlavou, dostanete se mezi čarodějnice. Pokud spatříte ve snu jmelí, symbolizuje to brzkou svatbu v rodině. Pokud vidíte jmelí zlaté, znamená to bohatství. Pokud jmelí ve snu trháte, dočkáte se vyšší hodnosti. 3. Jmelí by neměla nikdy kupovat paní domu, ale vždy někdo jiný.

4 Pod stromeček se jako dárky nemají dávat:
Pověry o dárcích Pod stromeček se jako dárky nemají dávat: nože, nůžky, ostré předměty- popíchají srdce a láska se změní v bolest kapesníky, perly- znamenají pláč a smutek boty- hrozí rozchod dárky v černé barvě- symbol pro zmar, konec, smrt

5 Betlém po 1. v Čechách roku 1560 v kostele sv. Klimenta
V Čechách byl betlém symbolem Vánoc dříve než stromek

6 Zvyky Pouštění skořápek po vodě: Ze skořápek od ořechů a svíček se vyrobí lodičky, které se pouští po vodě. Zjišťuje se, jestli se lodička drží u ostatních, nebo se vydá daleko do světa. Rozkrajování jablka: Každý si rozkrojí jablko. Když se objeví hvězdička, znamená to šťastný rok a zdraví. Když křížek, pak je to rok plný problémů. Lití olova: Roztaví se olovo, které se poté vlije do studené vody. Olovo stuhne a vytvoří obrazec. Potom se hádá co který obrazec symbolizuje a co tedy koho čeká. Třesení bezem: Nezadaná dívky třese bezem a dům u kterého začne jako první štěkat pes je i domem, ve kterém bydlí její nastávající. Házení střevícem: Svobodná dívka se postaví zády ke dveřím a přes rameno hodí střevíc. Pokud špička ukazuje ke dveřím, znamená to, že se brzy vdá.

7 Zvyky Klepání na kurník: Svobodná dívka klepe střevícem na kurník. Ozve-li se slepice, dívka zůstane svobodná. Pokud se ale objeví kohout, brzy se vdá. Knedlíky: Pokud se dívka potřebuje rozhodnout mezi nápadníky, napíše jejich jména na papírek a dá do knedlíků, které připravuje. Vybere se toho, "jehož knedlík" rozkrojí první. Šupinky: Každý si schová šupinku ze štědrovečerního kapra do peněženky. Budou se pak u něj držet peníze. Mince pod talířem: Pro štěstí ve finanční oblasti se při štědrovečerní večeři dává pod talíř mince. Talíř navíc: Na stůl se dává vždy o jeden talíř navíc - pro nečekaného hosta.

8 Zvyky Nevstává se od stolu: Poté co všichni zasednou ke štědrovečerní večeři už nesmí nikdy vstát. Říká se, že kdo vstane, ten už u příští štědrovečerní večeře nebude. Půst na Štědrý den: Kdo se postí na Štědrý den, uvidí večer zlaté prasátko.

9 KONEC


Stáhnout ppt "Vánoce."

Podobné prezentace


Reklamy Google