Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SADA č. X Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA X_ČJS, DUM 10 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Prosinec Autor: Mgr. Pavel Pospíšil Stručná anotace: Prezentace slouží k seznámení s měsícem prosincem. Ukazuje, k jakým dějům dochází v přírodě a jaké dny si připomínají lidé. Metodické zhodnocení: Pilotováno v 1.B Pavlem Pospíšilem. Tento digitální učební materiál je určen pro všechny ročníky 1.stupně. V prvním ročníku využíváme hlavně obrázky. Text čte, případně interpretuje učitel. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

2 Tištěné médium: Obrazový materiál:
Benešová Daniela,Susa Jan: Rok v obrázcích a říkankách, fi BLUG, Praha 1995, 1.vydání, ISBN Hanzová Marie: Čteme dětem a s dětmi,Fortuna, Praha 1992, 1.vydání, ISBN Kovaříková Zuzana, Lyčková Viola: Pranostiky rokem krok za krokem, Albatros, Praha 2006, 1.vydání, ISBN Langhammerová Jiřina: Lidové zvyky, Nakladatelství Lidové noviny, Praha 2004, 1.vydání, ISBN Munzar Jan: Medardova kápě, Horizont, Praha 1986, 2.vydání, Profantová Zuzana: Dúha vodu pije, Tatran, Bratislava 1986, 1.vydání, Remešová Věra: Ikonografie a atributy svatých, Zvon, Praha 1991, 2.vydání, ISBN Šottnerová Dagmar: Lidové tradice, Rubico, Olomouc 2009, 1.vydání, ISBN Vašků Zdeněk: Velký pranostikon, Academia, Praha 1998, 1.vydání, ISBN Vondruška Vlastimil: Církevní rok a lidové obyčeje, Dona, České Budějovice 1991, 1.vydání, ISBN Vrána Karel a kol.: V jednom společenství, Vyšehrad,Praha 2009, 2.vydání-revidované, ISBN Schauber Vera, Schindler Hanns Michael, Rok se svatými, Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří, Kostelní Vydří 1994, 1.vydání, ISBN Zíbrt Čeněk: Veselé chvíle v životě lidu českého, Vyšehrad, Praha 2006, 2.vydání, ISBN Obrazový materiál: Cesta [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW ttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Las_Golczewski_zima.jpg O.Hůrka:Prosinec [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Přadlena [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Barbora [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Lucie [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Kohoutkova kometa [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Madona [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Štěpán [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Silvestr [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW Adventní věnec, Mikuláš, betlém, Mikuláš s čertem – fotoarchiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

3 R O K aneb Vzácné svátky, krásné zvyky, příroda i pranostiky část dvanáctá P R O S I N E C

4 Charakteristika měsíce
Prosinec je posledním měsícem v roce. V den zimního slunovratu, který připadá nejčastěji na 21.prosinec, nastává nové roční období - zima. Na naše území dopadá v tomto měsíci nejméně slunečního záření. Prosinec je nejmlhavějším měsícem a má nejvíce dnů zamračených, bez slunečního svitu. Příroda je ve stádiu hlubokého spánku.

5 Pranostiky o měsíci prosinci
Prosinec, když je mu zima, halí se v bílý kožich. Prosinec zemi zhrudí a jizbečky studí. Když v prosinci mrzne a sněží, úrodný rok na to běží. Prosinec-li naleje, leden potom zavěje. Prosincem rok končí, ale zima začíná.

6 Advent Je to doba přípravy na Vánoce a trvá kolem čtyř neděl
Advent Je to doba přípravy na Vánoce a trvá kolem čtyř neděl. Začíná první nedělí adventní a končí Štědrým dnem. Pranostika Jaké počasí na svatou Barboru, takové bývá celý advent. Zvyky Dodržoval se půst. Lidé chodívali na besedu. Začínaly dračky a přástky. Při tom se zpívalo, povídalo i četlo. Dnes se zhotovují a zapalují adventní věnce a děti odkrývají adventní kalendáře.

7 4.12. Barbora Svatá Barbora byla mučednicí ve 3. století.
Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazována s věží, kalichem a mečem. Pranostika Svatá Barborka vyhání dříví ze dvorka. Zvyky Lidé v tento den stříhají „barborku“, třešňovou větvičku, která má do Vánoc vykvést. V předvečer svátku chodívaly Barborky – ženy, zahalené do bílého roucha.

8 6.12. Mikuláš Svatý Mikuláš byl biskupem ve 4. století.
Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazován v biskupském rouchu (s mitrou a berlou) a s třemi zlatými koulemi na knize. Pranostika O svatém Mikuláši často snížek práší. Zvyky V předvečer svátku chodívá Mikuláš s čertem a andělem a obdarovává hodné děti.

9 13.12. Lucie Svatá Lucie byla mučednicí ve 4. století.
Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazována s miskou, na které leží oči. Pranostika Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá. Zvyky V tento den bylo zakázáno příst len a drát peří. V předvečer svátku chodívaly Lucky – ženy, zahalené do bílého roucha.

10 24.12. Štědrý den Je to den postu a přípravy na Boží hod vánoční.
Pranostika Na Štědrý večer hvězdičky – ponesou vajíčka slepičky. Zvyky Štědrý den vrcholí Štědrým večerem, kdy po štědrovečerní večeři jde rodina ke stromečku rozbalovat dárky. K nejrozšířenějším zvykům také patří stavění betléma, zpěv koled a věštění budoucnosti. Štědrým večerem začíná vánoční doba.

11 25.12. Boží hod vánoční Tento den se připomíná a oslavuje narození Ježíše v Betlémě.
Pranostika Padá-li na Boží hod vánoční sníh, hodně obilí bude na polích. Zvyky Boží hod se oslavoval půlnoční mší. Je to den rozjímání a hodování, kdy se nesmělo pracovat.

12 16.12. Štěpán Svatý Štěpán byl prvomučedníkem v 1. století.
Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazován s kameny. Pranostika Chodí-li Kateřina po ledě, chodí svatý Štěpán po blátě. Zvyky Dříve v tento den končívala služba obecních zaměstnanců a čeledi. (Někde končívala už na sv. Martina.) Tradicí jsou obchůzky koledníků.

13 31.12. Silvestr Svatý Silvestr byl papežem ve 4. století.
Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazován v papežském rouchu (s mitrou a berlou). Pranostika O Silvestru papeži snížek si již poleží. Zvyky Lidé slaví konec roku. O půlnoci bývá přípitek s přáním všeho nejlepšího do roku nového.

14 PROSINEC Nejkrásnější měsíc v roce, nikdo nemá stání,
Jan Susa Nejkrásnější měsíc v roce, nikdo nemá stání, těšíme se na Vánoce, každý dárky shání. Nejdřív přijde k hodným dětem Mikuláš a anděl s čertem. A pak už je čekáme, až se Vánoc dočkáme. Už jsou tady, už to voní, už to všude cinká, zvoní. Rozsviť se už, stromečku! My si hezkou pusu dáme, nejmilejší z dárečků je ten, že se rádi máme. (Rok v obrázcích a říkankách)

15 Co jsme si zapamatovali Kdo se ukrývá pod otázkami?
Jaký zvyk se dodržuje na Barboru? Mikuláš bývá často zobrazován s knihou. Co leží na této knize? Dokonči pranostiku: Lucie noci upije a … Popiš jeden štědrovečerní zvyk. Proč se slaví Boží hod vánoční? Na který prosincový svátek končívala služba?

16 K o n e c


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu"

Podobné prezentace


Reklamy Google