Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:"— Transkript prezentace:

1 Dušičky

2 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření: 30. 10. 2012 Dušičky

3

4  Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem.  Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis.  Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test.  Cíl: Žáci by měli porozumět novým pojmům, seznámit se s pověrami a tradicemi.  Klíčová slova: dušičky, památka zesnulých, Halloween Metodika:

5

6 Dušičky = Památka zesnulých Lidé věřili a věří, že duše zemřelých se může vrátit zpět na zem. Většina náboženských filosofií propaguje nějakou formu posmrtného života. Dušičky – 2. listopadu

7 Prapůvod tohoto svátku však sahá do dob starých Keltů. Podle jejich kalendáře nový rok začínal 1. listopadu. Pouze v tento den se mohli duše zemřelých vrátit mezi živé. Proto byly v noci na 2. listopad zapalovány ohně, které jim měly pomoci najít cestu. Jejich blízcí je očekávali a u obřadních hostin pro ně chystali pohoštění. Historie svátku:

8 Podoba dnešních Dušiček = téměř všude stejná. Pozůstalí v tento den více než jindy vzpomínají a upravují hroby svých blízkých. V kostelech a na hřbitovech se slouží čtené nebo zpívané mše. Dříve lidé věřili, že právě v tento den mohly duše vystupovat z očistce. Podle toho, jaký byl jejich pozemský život, mohly živým pomáhat nebo se i mstít. (Námět pro: K. J. Erben – Kytice, Svatební košile) Žádné svátky či oslavy se neobešly bez jídla – především se peklo. (Koleda = „chodit po rohlíkách“). Pověry a tradice:

9

10 Proti našim Dušičkám je to svátek stvořený pro děti – mohou se vydovádět. Tento svátek nemá v naší zemi dlouhou tradici. Tradice Halloweenu velice stará – původ u Keltů – „Samhain“ = „Konec léta“. Probíhala poslední den v keltském roce 31. října = den, kdy čarodějnice, kouzelníci a duchové se lidem mstili a strašili je. Potomci starých Keltů a Irové tento svátek přivezli do Ameriky – tady se hojně rozšířil. Halloween se spojuje s nadpřirozenými silami, raduje se ze tmy a je nejstrašidelnějším dnem v roce. Patří k němu: netopýři, černé kočky, pavouci, vlkodlaci a upíři. Děti v různých kostýmech a maskách obcházejí domy a žádají sladkosti a čokolády (= naše koledování). Kdo je neobdaruje, je obětí různých lotrovin. Typickou ozdobou Halloweenu jsou prořezané dýně se svíčkou uvnitř. Halloween

11 1) Kdy slavíme tzv. Dušičky a jakým způsobem? 2) Jaký svátek je obdobou českých Dušiček ve světě, ale ne z hlediska tradic a zvyklostí a jaká je typická ozdoba? 3) Jak se lidově říkalo koledě při Dušičkách a proč? 4) Ke kterému národu sahají kořeny této tradice? Opakování:

12 1) Dušičky slavíme 2. listopadu; uctívání zemřelých – zdobení hrobů, mše, zapalování svíček, apod. 2) Halloween; prořezaná dýně se svíčkou. 3) „Chodit po rohlíkách“ – koledníci dostávali pečivo. 4) Keltové Řešení:

13 Výchova k občanství: učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. 3. vyd. Brno: Nová škola, 2012. ISBN 978-80-7289-367-6. Občanská výchova: učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň: Fraus, 2009. ISBN 978- 80-7238-886-8. ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2009. ISBN 978-80-7346-096-9. VELEBNÁ, Eva a Karel MAJER. Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. 1. vyd. Praha: Albra, 1996. ISBN 250-030. Zdroje:

14 Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy. Zdroje obrázků:


Stáhnout ppt "Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google