Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se."— Transkript prezentace:

1 Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH

2 Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 42 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření: 25. 9. 2012

3

4 Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Cíl: Žáci by měli porozumět novým pojmům, seznámit se s historií. Klíčová slova: legenda, zvyky, pranostiky.

5 Svátky Svátky mají důležitou funkci = stmelují lidské společenství. Svátky můžeme rozdělit na dvě základní skupiny: a)Rodinné svátky b)Společenské svátky Rodinné svátky = spojeny s důležitými událostmi v životě člověka. př.: narození, křest, svatba, apod. Společenské svátky = provázejí život člověka od pravěku, jsou spojené s kalendářním rokem.

6 Společenské svátky Řadíme sem: 1)Náboženské svátky – nejznámější svátky křesťanské (u nás nejrozšířenější náboženství), př.: Vánoce. Své vlastní svátky však slaví i židé a muslimové žijící v naší zemi. 2)Státní svátky ČR – připomínají důležité události z našich dějin. Jedná se o dny pracovního klidu.

7 Svatý Václav Státní svátek nazvaný – Den české státnosti, slavíme ho 28. září. Je to den úmrtí nejvýznamnějšího českého světce a knížete. Svatý Václav = historicky doložená postava.

8 Svatý Václav Velmi vzdělaný člověk. Vychovávala ho babička – kněžna Ludmila. Úzce spolupracoval a podporoval křesťanskou církev a to vyvolávalo odpor u pohanské šlechty. Ta se spojila s jeho mladším bratrem Boleslavem. Po válečném konfliktu se sousedem císařem Jindřichem I. Ptáčníkem, který nedopadl pro Václava vítězně, vznikl konflikt i mezi oběma bratry.

9 Konflikt mezi bratry Vyvrcholil 28. září 929 – Václav přijal bratrovo pozvání na svěcení kostela v Boleslavi. Zde byl také zavražděn. Ostatky Václava byly převezeny do Prahy do Václavem založeného Chrámu sv. Víta na Pražském hradě – dodnes jsou uloženy ve Svatováclavské kapli.

10 Chrám svatého Víta, Praha

11 Svatý Václav Svatý Václav byl statečný voják, prostý lid ho ctil. Začaly se šířit příběhy a legendy o zázracích v souvislosti s jeho osobou. = důvod pro kněží, aby jeho uctívání podporovali, prohlásili ho mučedníkem, tedy svatým. Stal se patronem celé české země, ale také vinařů a sládků.

12 Zvyky a tradice: Legenda praví, že v bájné hoře Blaník je ukryto vojsko se svatým Václavem a až bude české zemi nejhůře, toto vojsko jí přijde na pomoc. V okolí se stalo tradicí konat Svatováclavské slavnosti. V tento den se také konávaly slavnostní mše, poutě, svatováclavské posvícení a lidové veselice.

13 Opakování: 1)Jak dělíme svátky? 2)Jaký název nese 28. září jako státní svátek? 3)Kdo vychovával sv. Václava? 4)Jaký byl osud sv. Václava? 5)Čeho je sv. Václav patronem? 6)Jaké zvyky a tradice se dodržovali?

14 Řešení: 1)Svátky dělíme na rodinné a společenské, společenské dále na náboženské a státní. 2) Den české státnosti. 3) Jeho babička – kněžna Ludmila. 4) Velice vzdělaný, podporoval křesťanství – konflikt s bratrem = zavražděn, ostatky uloženy v Chrámu sv. Víta v Praze. 5)Patron české země, vinařů a sládků. 6) Svatováclavské slavnosti, mše, poutě, atd.

15 Zdroje: * Výchova k občanství: učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. 3. vyd. Brno: Nová škola, 2012. ISBN 978-80-7289-367-6. * Občanská výchova: učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň: Fraus, 2009. ISBN 978-80- 7238-886-8. * ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2009. ISBN 978-80-7346-096-9. * VELEBNÁ, Eva a Karel MAJER. Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. 1. vyd. Praha: Albra, 1996. ISBN 250-030.

16 Zdroje obrázků: Obrázky uloženy s hypertextovými odkazy.


Stáhnout ppt "Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se."

Podobné prezentace


Reklamy Google