Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sv. Václav 907 †28. září 935.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sv. Václav 907 †28. září 935."— Transkript prezentace:

1 Sv. Václav †28. září 935

2 Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované). Jeho prarodiči byli první historicky doložený přemyslovský kníže Bořivoj I. a jeho žena svatá Ludmila.

3 Spory a nejasnosti O životě Svatého Václava nejsou téměř žádné spolehlivé doklady. Není jisté jeho datum narození ani datum úmrtí. Zpochybňují se důvody jeho zavraždění, rozdílný politický názor jeho bratra Boleslava a objevily se i domněnky, že Václav žádného bratra vůbec neměl, protože jména Václav a Boleslav znamenají totéž – „více slav“ (bole = více).

4 Zázraky Svatému Václavovi byly připisovány různé zázraky, většinou se odehrávaly po Václavově smrti, ale dva se odehrály už před ní. Jedním z nich je vidění odbojného kouřimského knížete Radslava, který údajně uviděl na Václavově čele zářící znamení kříže se dvěma anděly kolem něho, a proto se mu v bitvě vzdalTento zázrak je jedním z důkazů přemyslovské expanze. Zličsko byl kraj ve východní části Čech. Bylo jedním z posledních oponentů Přemyslovců na našem území. Jeho hlavním městem byla Kouřim. Toto město bylo svou rozlohou podobné Pražskému hradu. Přemyslovské sídlo však převyšovalo svým opevněním. Svatý Václav byl moc mírný na to, aby Kouřim obsadil, to uskutečnil až jeho bratr Boleslav.

5 Uctívání Po přenesení (translaci) jeho těla, které se v té době rovnalo dnešní papežské kanonizaci, vznikla první, nedochovaná legenda. Slavisté za ni považují První staroslověnskou legendu a translaci ve shodě s pozdější pražskou tradicí spojují s třetím rokem po Václavově smrti. Někteří mladší badatelé (Dušan Třeštík) pak naopak uvažují o latinské legendě a o úzké souvislosti mezi snahou o založení pražského biskupství v půli 60. let a tímto aktem. Před rokem 976 byla jistě v řezenském prostředí sepsána jiná legenda, latinská Crescente fide christiana a o něco později, koncem 10. století, zřejmě vznikla Legenda tak řečeného Kristiána (dříve byla některými badateli pokládána za falzum z 12.–14. století), což znamená, že úcta ke sv. Václavu byla velmi rozšířená už v 10. století. Díky staroslověnským legendám se pak jeho kult rozšířil i na Rus, jak dokládají tamní rukopisy tzv. První staroslověnské legendy. Úctu v říši zase dokumentuje jak Gumpoldova legenda, sepsaná kolem roku 980 z příkazu císaře Oty II., tak vůbec rozšíření rukopisů legend, přítomnost ostatků v říšských kostelech a různé zmínky o svaté Praze v tehdejších historiích. Svatý Václav je jediným českým světcem, jehož svátek je součástí celosvětového kalendáře římskokatolické církve.

6 Patron českých junáků V roce 1994 Českou republikou putoval ostatek sv. Václava a slavnostní doprovod v mnoha katolických farnostech zajišťovaly křesťanské nebo katolické oddíly skautů. Většina z nich se přihlásila k odkazu sv. Václava a od toho roku ho přijali za ochránce (patrona) českých junáků. Hlavním odkazem pro české junáky je Václavovo odpuštění bratru Boleslavovi.

7 Svatováclavská přilba
Nánosník (chránič nosu a očí) byl připevněn dodatečně v 10.století. Byl nejspíše vzat ze staré vikingské přílby, protože panovalo přesvědčení, že je na něm vyobrazen ukřižovaný Kristus. Spíše se ale jedná o skandinávského boha Odina vpleteného do Yggdrasilu.


Stáhnout ppt "Sv. Václav 907 †28. září 935."

Podobné prezentace


Reklamy Google