Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli."— Transkript prezentace:

1 Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli a vrcholí 24. prosince na Štědrý den. V tuto dobu zdobí většinu domácností adventní věnec se 4 svícemi, které představují 4 adventní neděle. Každou neděli se rozhoří jedna svíce.

2 Mikuláš Na počátku prosince si připomínáme svátek svatého Mikuláše. Ten opravdu kdysi žil. Byl to biskup a velmi štědrý muž, který rozdával dary velmi chudým lidem. Zemřel 6. prosince. Na jeho počest chodí do našich domovů 5. prosince Mikuláš se svou nadílkou, za doprovodu čertů a andělů.

3 Vánoční svátky Štědrý den – 24. prosince. Podle křesťanské tradice si připomínáme narození Ježíše Krista. Po štědrovečerní večeři se rodina schází u vánočního stromečku, kde se zívají koledy a rozdávají dárky. 1. svátek vánoční – 25. prosince. (Hod boží vánoční). Je to den hodování a oslav narození Ježíše Krista. 2. svátek vánoční – 26. prosince. (svátek Štěpána). V tento den většinou navštěvujeme příbuzné a přátele.

4 Vánoční symboly Hlavním symbolem Vánoc je dnes vánoční stromeček.
Dříve, než se v našich rodinách zabydlel vánoční stromeček, stavěli si lidé betlémy. Dalším symbolem jsou vánoční koledy. V naší zemi je zvykem večeřet na Štědrý den kapra s bramborovým salátem. K Vánocům také patří vánoční cukroví.

5 Tři králové Svátek Tří králů si připomínáme 6. ledna. Slaví se na počest tří mudrců, kteří se prý vydali k narozenému Ježíškovi, aby mu přinesli dary a poklonili se mu. Na svátek Tří králů chodí děti a dospělí převlečení za tři krále na koledu. Vybrané peníze rozdělují lidem v nouzi.

6 Zdroje /domaci.aspx?c=A091205_210226_domaci_mmb / vlade.html


Stáhnout ppt "Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli."

Podobné prezentace


Reklamy Google