Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice TEMA: Prvouka 2. ročník ČÍSLO PROJEKKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 ANOTACE Materiál slouží jako doplněk učiva v rámci tématu Člověk a jeho svět. Materiál slouží k procvičení učiva Soužití lidí Vytvořeno jako DUM do předmětu Prvouka pro 2.ročník Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Klíčová slova – prosinec, Vánoce, tradice- zvyky Materiál byl vytvořen a pilotován v prvním pololetí školního roku 2012/2013. Děti si připomněly různé předvánoční i vánoční tradice.

3 PROSINEC A TRADICE Prosinec je poslední měsíc v roce.
Je to první zimní měsíc. Je velmi bohatý na různé tradice – zvyky.

4 Čtyři neděle před Vánocemi začíná advent- období čekání na Vánoce
Čtyři neděle před Vánocemi začíná advent- období čekání na Vánoce. Na stůl se dávají věnce se čtyřmi svícemi a každou neděli se zapaluje jedna. Poslední adventní neděli už září všechny.

5 4. prosince má svátek Barbora
4.prosince má svátek Barbora. Svobodné dívky si v ten den trhaly větvičky jabloní a když jim na Vánoce rozkvetly, do roka se vdaly…..?! Navštěvují se různé vánoční trhy, pečou se perníčky a jiné vánoční cukroví.

6 6. prosince je Sv. Mikuláše
6. prosince je Sv. Mikuláše. V předvečer svého svátku obchází Mikuláš v doprovodu andělů a čertů děti, odměňuje je drobnými dárky. Děti říkají básničky a čertům slibují, že budou hodné.

7 Mikuláš navštěvuje i děti ve škole.

8 Nejvíce děti milují Vánoce.
Češi slaví Vánoce v předvečer narození Ježíše -24.prosince. Zdobí si stromeček. Zabalují dárky. Staví betlémy.

9 Hrají se i „živé betlémy“ o narození Ježíška.

10 Zpívají se koledy. Lidé se setkávají a přejí si pěkné svátky.

11 Na Štědrý den bychom se měli postit až do svitu první hvězdy, pak uvidíme zlaté prasátko.
Ke štědrovečerní večeři se jí kapr a bramborový salát. Od stolu smí odejít jen hospodyně, jinak by se přivolalo neštěstí. Prostírá se o jeden talíř navíc. Buď pro nečekaného hosta nebo pro Ježíše. Pod talíř se schovává šupina, aby bylo příští rok dostatek peněz. Po štědrovečerní večeři se rozkrajovala jablíčka. Jádřinec s krásnou hvězdičkou znamenal štěstí.

12 Pouštění lodiček Do prázdné půlky skořápky ořechu se voskem přilepí malinká svíčka. Takovéto lodičky se pouštěly po vodě v lavoru. Komu vydržela nejdéle nad vodou, toho čekal dlouhý a šťastný život.

13 Lití olova Roztavený kousek olova na kovové lžíci se rychle, ale opatrně vlije do lavoru s vodou. Podle tvaru odlitku se věští budoucnost. Například tvar biče znamená dalekou cestu. Tvar brouka, že budeš oblíbený. A tak podobně.

14 CITACE Fotografie a text autor.

15

16

17


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice"

Podobné prezentace


Reklamy Google