Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rok v jeho proměnách a slavnostech

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rok v jeho proměnách a slavnostech"— Transkript prezentace:

1 Rok v jeho proměnách a slavnostech
Advent

2 Advent Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“
Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 48 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření:

3

4 Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Cíl: Žáci by měli porozumět novým pojmům, seznámit se se zvyky a tradicemi. Klíčová slova: tradice, zvyky, adventní kalendář, adventní věnec.

5 Charakteristika období
Slovo „advent“ pochází z latinského slova „adventus“ = „příchod“. Věřící lid se v tomto čase připravoval a očekával příchod (narození) Spasitele (Krista, Mesiáše)- zbožné rozjímání, dodržování půstu. Podstata adventu vychází z křesťanské filosofie. Adventní období vrcholí 24. prosince na Štědrý den, kdy se narodil Ježíš.

6 Charakteristika období
Adventní období trvá 4 týdny – počet dní je pohyblivý (nejméně 22 dní a nejvíce 28 dní), protože začíná nedělí, která je nejblíže svátku svatého Ondřeje. Poslední adventní neděle (4.) připadá vždy na neděli před 25. prosincem. Štědrý večer je považován za předvečer hlavního vánočního svátku = 25. prosinec – Boží hod. I když to bylo období intenzivního duchovního života, konaly se i různé zábavy (spojitost s životy významných světců; viz. předešlé prezentace).

7 Adventní kalendář Měřítkem adventu jsou čtyři adventní neděle:
První = železná Druhá = bronzová Třetí = stříbrná Čtvrtá = zlatá (nejblíže ke Štědrému dni) Adventní kalendář = předmět, který má dětem hravou formou přiblížit představu o čase. Společným znakem je 24 dílků, z nichž každý symbolizuje jeden den od 1. prosince. Různými způsoby (odkrývání, obracení, odstřižení, ujídání) děti tyto dílky „likvidují“ – mají představu o tom, „kdy už přijde Ježíšek“.

8 Adventní kalendář

9 Adventní věnec Věnec = symbol vítězství, královské důstojnosti.
Adventní věnec = hold tomu, kdo je očekáván a přichází jako vítěz – Ježíš Kristus. Kruhová podoba věnce symbolizuje věčnost. Tento zvyk je starý zhruba 150 let. Základním prvkem tradičního adventního věnce jsou 4 svíčky = 4 adventní neděle, které se postupně zapalují (na zlatou neděli svítí všechny čtyři). Barva adventu je fialová (podle církve); v současnosti se ale používají různé barvy.

10 Adventní věnec

11 Opakování: Co znamená slovo „advent“? Kdy začíná adventní období?
Který den je považován za hlavní vánoční svátek? K čemu slouží adventní kalendář? Co symbolizuje adventní věnec a jaké je barva adventu?

12 Řešení: „Advent“ = „příchod“ – doba očekávání příchodu Spasitele (Krista). Začíná v neděli, která je nejblíže svátku svatého Ondřeje. 25. prosinec = Boží hod Hravou formou dětem oznamuje příchod Ježíška. Věnec je holdem příchodu Krista, věčnost; barva adventu je fialová.

13 Zdroje: Výchova k občanství: učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. 3. vyd. Brno: Nová škola, ISBN Občanská výchova: učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. 1. vyd. Olomouc: Rubico, ISBN VELEBNÁ, Eva a Karel MAJER. Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. 1. vyd. Praha: Albra, ISBN

14 Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy.
Zdroje obrázků: Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy.


Stáhnout ppt "Rok v jeho proměnách a slavnostech"

Podobné prezentace


Reklamy Google