Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rok v jeho proměnách a slavnostech

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rok v jeho proměnách a slavnostech"— Transkript prezentace:

1 Rok v jeho proměnách a slavnostech
Svatá Barbora, svatý Mikuláš, svatá Lucie

2 Svatá Barbora, svatý Mikuláš, svatá Lucie
Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 47 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření:

3

4 Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Cíl: Žáci by měli porozumět novým pojmům, seznámit se se zvyky a tradicemi. Klíčová slova: legenda, zvyky, pranostiky, křesťanství.

5 Svatá Barbora – 4. prosinec
Legenda: Otec Barbory byl bohatý turecký šlechtic, který pečlivě střežil její ctnost – nechal ji zavřít ve věži. Jeden ze sloužících ji přivedl ke křesťanské víře – otec křesťany nenáviděl, když to zjistil, velmi se rozzlobil. Barboře se podařilo ze zajetí utéci, ale byla prozrazena a dovlečena zpět. Otci se však nepodařilo přinutit Barboru, aby se křesťanství zřekla. Soudci, kteří krutě pronásledovali křesťany, jí odsoudili k smrti, ale předtím ji podrobili krutému mučení. Popravu provedl její vlastní otec – uťal jí hlavu.

6 Svatá Barbora – zvyky a tradice
Cestou na popravu utrhla větvičku, která uprostřed zimy rozkvetla – pověra dodnes známá. Stala se světicí, bylo jí zasvěceno mnoho kaplí, kostelů a zvonů. Uctívali ji horníci – nejznámější chrám zasvěcený svaté Barboře nalezneme v Kutné Hoře. Je patronkou dělostřelců, hasičů, hutníků, slévačů, stavebních dělníků, tesařů, pokrývačů.

7 Chrám sv. Barbory Kutná Hora

8 Svatá Barbora – zvyky a tradice
V předvečer tohoto svátku bývaly na vesnicích obchůzky žen a dívek, které se oblékly do bílých šatů či prostěradel a obličej si zakryly závojem nebo rouškou (bílá barva = čistota). V jedné ruce nesly košík s ovocem a sladkostmi – pro hodné děti, v druhé ruce metlu, kterou hrozily dětem zlobivým. Nejznámější pověrou v tento den je řezání větviček = „barborky“ (z obyčejné třešně) – svobodné dívky chtěly zjistit, jestli se do roka vdají. Dnes se tento zvyk stále dodržuje, ale „barborky“ už slouží spíše jako krásná živá vánoční dekorace.

9 Svatý Mikuláš – 6. prosinec
Legenda: Mikuláš = historicky doložená postava. Byl velmi zbožný a dobrotivý. Již jako velmi mladý byl vysvěcen na kněze. Po smrti rodičů, rozdal svůj majetek chudým. Mikuláš musel také vytrpět mučení a věznění kvůli své víře, po uznání křesťanství se opět ujal své funkce kněze a později také biskupa. Štědrost = jeho nejoslavovanější vlastnost. Jeho zbožný a příkladný život způsobil, že ho lidé uctívali a prohlásili za svatého.

10 Svatý Mikuláš – zvyky a tradice
Nejvíce ho uctívali v Rusku – stal se patronem celé země. Postupem času se stal patronem mnoha profesí. Pro jeho štědrost ho milovaly také děti – byl to jejich ochránce před nemocemi a neštěstím. V předvečer jeho svátku se již po mnoho generací těšíme na jeho štědré nadělování.

11 Mikulášské obchůzky - historie
Příchod Mikuláše a jeho družiny několik dní předem ohlašovalo hlasité práskání dlouhými pasteveckými biči. Když se koncem listopadu ukázalo po západu slunce rudé nebe, říkalo se, že Mikuláš peče pro děti dobroty a andělé mu přikládají do pece. Původní oslava měla podobu průvodu různorodých masek. Později se masky zredukovaly na postavy Mikuláše, ten byl vždy jen jeden, zato v jeho doprovodu mohlo být několik andělů a hlavně čertů.

12 Mikulášské obchůzky - současnost
Podoba hlavních postav je i dnes přibližně stejná. Mikulášské nadělování je jednou z nejrozšířenějších tradic u nás. Smysl těchto obchůzek zůstal také stejný: obdarovat a udělat radost hodným dětem. Být výchovnou metodou pro děti zlobivé.

13

14 Svatá Lucie – 13. prosinec Legenda: Žila koncem 2. století na Sicílii. Od dětství byla velmi zbožná, chtěla svůj život zasvětit pouze Bohu. Rodiče jí chtěli výhodně provdat. Nakonec přesvědčila svou matku, ale odmítnutý ženich se pomstil a udal ji jako tajnou křesťanku. Nechtěla se vzdát svého přesvědčení, a proto trestem mělo být umístění do nevěstince. Vůz, který ji tam měl dovést, se ale vůbec nepohnul. Byla tedy uvržena do vězení a krutě mučena. Nakonec byla bodnuta katem dýkou do hrdla.

15 Svatá Lucie – zvyky a tradice
Ochránkyně zraku a pomocnice proti očním nemocem. Patronka švadlen, krejčích, kočích a dalších řemeslníků. Bývalo zvykem, že v tento den chodily na obchůzku ženy a dívky, různě nastrojené – podle kraje, a kontrolovaly, jak mají hospodyně uklizeno. V ruce držely peroutky z husích brk či metlu nebo štětku a ometaly všechny kouty, vymetaly prach i všechno zlé.

16 Opakování: Kdy slavíme svátek svatého Mikuláše?
Na co dohlížely ženy a dívky při obchůzkách na svátek sv. Lucie? Jaký je smysl Mikulášské obchůzky? Proč se na sv. Barboru trhají větvičky třešní? Všichni tito světci byli vězněni a mučeni, proč?

17 Řešení: Svátek slavíme 6. prosince, ale na obchůzku se chodí večer předem – 5. prosince. Kontrolovaly, jestli mají hospodyňky uklizeno. Obdarovat hodné děti, pohrozit zlobivým. Věštění svobodných dívek, když třešeň na Štědrý den rozkvete – děvče se do roka vdá. Vyznávali křesťanskou víru, nechtěli se jí zříci.

18 Zdroje: Výchova k občanství: učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. 3. vyd. Brno: Nová škola, ISBN Občanská výchova: učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. 1. vyd. Olomouc: Rubico, ISBN VELEBNÁ, Eva a Karel MAJER. Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. 1. vyd. Praha: Albra, ISBN

19 Zdroje obrázků: Obrázky uloženy s hypertextovými odkazy.


Stáhnout ppt "Rok v jeho proměnách a slavnostech"

Podobné prezentace


Reklamy Google