19. Renovace zbraní a povrchové úpravy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Potřebný inventář Žák si přinese: ostrý vykosťovací nůž utěrku
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tato prezentace byla vytvořena
PČ_003_Práce s drobným materiálem_Stojánek na ubrousky
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 3. Ostření dlát Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro 1. -
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 16. Seznámení s postupem tvorby programu na CNC soustruhu HURCO Název.
NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:3. Vývoj a význam střelných zbraní NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 14. Nepředepsané geometrické tolerance a všeobecné tolerance Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 7. Olemování řezby arabeskou Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název.
NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:16. Test- výroba pažby NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař.
NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:15. Výroba pažby NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 4. Ruční řezání závitů vnějších i vnitřních (kostka) Název sady: Tematické.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 9. Výroba ryteckého kladívka Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 2. Využívání rytectví v praxi Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
11. Energie – její druhy, zákon zachování
19. Zpracování technolog. postupu pro výrobu pera palné zbraně
13. Použití nářadí na montáž zbraní
6. Pilování tvarových ploch
20. Základní práce se dřevem
18. Nastřelování, montáž puškohledu
16. Konstrukce nejdůležitějších částí A
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
VY_32_INOVACE_17_1_05.
8. Montáž a demontáž kulovničky 527
17. Příprava nože před zdobením
20. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.3
4. Výroba špičatého rydla
6. Výroba půlkulatého rydla
5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník
13. Přenášení motivu na materiál pomocí běloby a kopírovacího papíru
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
11. Montáž a demontáž brokovnice, kulobroku
18. Vroubkování na částech zbraně (spoušť, kohout, rybina)
2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
7. Vypilování a slícování (čistič drážek)
Název prezentace (DUMu): Seřízení zapalování
18. Pascalův zákon, hydraulika
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
19. Výroba spoušťové desky a spouště (pistole flobert)
Firmware počítače a jeho význam Tematická oblast: Úvod do předmětu
8. Výroba jednoduché zámkové desky
9. Montáž a demontáž kulovnice CZ 550
16. Vsazování mosazného drátu do kovu
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
15. Výroba spouště a spoušťové desky (perkusní zbraně)
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování
Zpracování plechu II Podstavec pod hrnec
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 20. Zdobení zbraně
13. Výroba kohoutu (Flobert)
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
21. Ústí hlavně SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Štursa Petr 21. Ústí hlavně
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
1. Základní ustanovení nošení zbraní a BOZP
1. Měření a orýsování materiálů
9. Řezba plošných arabesek
Transkript prezentace:

19. Renovace zbraní a povrchové úpravy NÁZEV SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR: Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE: 19. Renovace zbraní a povrchové úpravy NÁZEV SADY: Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK: 3. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 DATUM VZNIKU: 1.9.2012-30.9.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Cílem této prezentace je naučit žáky renovaci zbraní a povrchové úpravy. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě slouží pro výuku puškařských oborů na naší střední škole.

Renovace zbraní

Při renovaci jakékoliv zbraně je nutno rozebrání zbraně na jednotlivé součástky. Zjistíme jejich poškození nebo opotřebení, dále uvedený postup je vhodný pro dlouhé zbraně a pistole jak u perkusních, tak u křesadlových zámků.

Zámek Je upevněn šrouby nebo bočními hřeby, které procházejí pažbou až do zámkové desky. Šrouby částečně povolíme, nožem obřízneme obvod desky, aby se neodštipovala vlákna pažby. Pak poklepeme na hlavičku každého šroubu paličkou, uvolníme zámek s jeho uložením na druhé straně.

Hlaveň Bývá upevněna k předpažbí kovovými objímkami nebo kovovými kolíky procházející pažbou do oka spodní části hlavně. Kruhové objímky hlavně stáhneme směrem do předu po vyšroubování šroubků pod předpažbím. Jemným poklepem pomocí vyrážeče vyklepneme kolíky a vytáhneme je. Vyšroubujeme šroub zadního výběžku hlavně a vyjmeme hlaveň.

Souprava pažby Na pažbě palných zbraní je řada drobných kovových součástí. Většina je upevněna viditelnými vruty nebo vytažitelnými kolíčky. Šrouby a kolíčky přiřazujeme k příslušnému dílu, aby při montáži nedošlo k záměně.

Vyčištění zámku Prvním krokem je uvolnění hlavního pera. Mechanismus úplně natáhneme a tím pero stlačíme. Nedotýkáme se přitom západky, spouště nebo kladívka. Stiskneme hlavní pero svěrkou a pomalu sklopíme kohout do palebné polohy. Odstraníme zbývající šrouby a vyjmeme hlavní pero ze zámku. Dále vyšroubujeme centrální šroub a stáhneme kohout nebo kladívko ze čtyřhranu hřídelky. Nyní vyšroubujeme čep a vyjmeme pero západky.

Další součásti vyjmeme po vyšroubování jejich upevňovacích šroubů. Pečlivě si značíme jejich původní polohu. Vyčistíme všechny části zámku odrezovačem a dáváme pozor,abychom nepoškodili výrobní značky na desce zámku. Před sestavením všechny součástky lehce potřeme olejem.

Restaurování hlavně Než začneme pracovat na hlavni, sundáme pohyblivé části mířidel a perkusní komínek. Odmontujeme závitové dno, které uzavírá zadní část hlavně. K usnadnění postavíme hlaveň do nádoby s penetračním olejem nebo petrolejem. U starších zbraní se používal převážně Whitwortův závit. Zkorodovaný vnitřek hlavně můžeme vyčistit kruhovým kartáčem. Kartáč namočíme do odrezovače a protahujeme hlavní.

V případě potřeby postup opakujeme. Pročistíme zátravku hliníkovým nebo mosazným drátkem. Vnějšek hlavně ošetříme odrezovačem a pak očistíme ocelovým nebo mosazným kartáčem. Hlaveň opláchneme a osušíme. Pak postupujeme jemnějším smirkovým papírem. Dbáme, abychom nepoškodili výrobní značky nebo dekoraci na hlavni. Hlaveň znovu osušíme a vyčistíme. Pak potřeme povrch naolejovaným hadrem a protáhneme i vývrt.

Renovace pažby Postup závisí na stupni poškození. Pažba může být poškrábaná, špinavá, ale i napadená červotočem. Je-li pažba zdobená,sejmeme nejdříve ozdoby. Je-li zdobená kovovým vykládáním,je nutné postupovat opatrně. Rytina se nachází na rukojetích pistolí, v místech uchopení nebo zeštíhlení pažby a na předpažbí dlouhých zbraní.

Pokud je rytina zanesena pouze špínou a mastnotou, odstraníme roztokem: čtyři díly ethanolu a jeden díl lněného oleje. Pomocí kartáčku vyčistíme rytinu. Obnovit rytinu můžeme pomocí rydla.

Povrchové úpravy kovů u zbraní

OTÁZKA Jakým způsobem upravujeme součástky před povrchovou úpravou?

Před povrchovými úpravami součástky upravujeme: pískováním leštěním kartáčováním

Nejrozšířenější druhy povrchových úprav : - černění alkalické - černění kyselé - niklování - chromování - lakování - fosfátování

Povrchové úpravy pažeb

Dřevo ještě můžeme namořit vodovým mořidlem Před povrchovou úpravou musí být dřevo dokonale obroušeno. Dřevo ještě můžeme namořit vodovým mořidlem

Nejčastější povrchové úpravy : - šelaková politura - bezbarvý nitrolak - průhledný lak - zasychacím olejem Můžou být : - matné - pololesklé - lesk - vysoký lesk

Zdroj Ing.František Souček – Technologie I. Vydáno leden 1996