Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. Měření a orýsování materiálů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. Měření a orýsování materiálů"— Transkript prezentace:

1 1. Měření a orýsování materiálů
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 1. Měření a orýsování materiálů Název sady: Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při měření a orýsování materiálů. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu odborný výcvik na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na tematický celek měření a orýsování materiálů.

3 VŠEOBECNÁ BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI PRÁCI NA PRACOVIŠTI
Na pracoviště přijít včas a řádně upraven Vždy používat ochranné pomůcky Při práci dodržovat kázeň a pořádek Nářadí používat pouze k účelu k němuž slouží Na konci směny vrátit všechno vypůjčené nářadí Vždy před koncem směny po sobě uklidit

4 UKÁZKA USTROJENOSTI NA PRACOVIŠTI

5 ZADÁNÍ PRÁCE: rýsování tvarů
Dle výkresové dokumentace zvolte správný způsob orýsování za použití vhodného nářadí.

6 CO MUSÍTE PŘED ZAČÁTKEM PRÁCE UDĚLAT:
Připravit potřebné nářadí, které konkrétně? Rýsovací jehlu Důlčík Kladivo Ocelové pravítko Ocelové kružidlo Úhelník Pilník Dřevěnou paličku

7 NEŽ ZAČNETE RÝSOVAT: Než začnete rýsovat bude třeba provést na materiálu několik úprav. V první řadě je třeba paličkou srovnat povrch materiálu, neboť může být pokřivený.

8 NEŽ ZAČNETE RÝSOVAT: V dalším kroku je třeba připravit pomocí pilníku a úhelníku materiál tak, aby měl všechny strany kolmé a bez otřepení – mohlo by o jeho ostré hrany dojít ke zranění.

9 NEŽ ZAČNETE RÝSOVAT: Aby byly rýsované části na materiálu dobře vidět, je třeba jej ještě upravit. Je několik možností – můžete povrch přetřít roztokem skalice modré, případně jemnou vrstvou běloby, nebo k tomuto účelu může posloužit i černá lihová fixa.

10 ZPŮSOB MĚŘENÍ: Pro správné měření rozměrů je důležité odečítat hodnotu při kolmém pohledu na měřidla.

11 Špatný způsob rýsování
Veškeré vynášené čáry rýsujte jedním tahem, hrotem rýsovací jehly co nejblíže k ocelovému pravítku. Správný způsob rýsování Špatný způsob rýsování

12 POSTUP PŘI RÝSOVÁNÍ: Nejprve si zvolte pracovní základnu – dvě přilehlé strany plochy a odtud začněte vynášet pomocné vodorovné čáry

13 POSTUP PŘI RÝSOVÁNÍ: Poté začněte vynášet i svislé čáry, které nám následně vytvoří průsečíky.

14 POSTUP PŘI RÝSOVÁNÍ: Průsečíky čar tvořící jednotlivé body zvýrazněte důlčíkem.

15 POSTUP PŘI RÝSOVÁNÍ: Jednotlivé body následně spojte, pravidelně kontrolujte práci s výkresovou dokumentací.

16 POSTUP PŘI RÝSOVÁNÍ: Zbývá narýsovat kružnice, při jejich rýsování dbejte správného nastavení rozměru na kružidle.

17 POSTUP PŘI RÝSOVÁNÍ: Na závěr výsledný obrys zvýrazněte důlčíkem, snažte se přitom dodržovat rozestupy jednotlivých důlků. Nezapomeňte před odevzdáním hotový kus poznačit osobním číslem vyraženým raznicí.

18 ZÁVĚREČNÝ VÝSLEDEK:

19 Otázky na závěr: rýsování kružnic
Využijte získaných znalostí a dovedností a podle zadání popište postup orýsování včetně nářadí které při práci použijete.

20 ZDROJE PRO TEXTOVOU ČÁST:
OUTRATA, Jiří. Technologie ručního zpracování kovů: pro 1. ročník OU a UŠ kovodělných oborů. 3.SNTL: Nakladatelství technické literatury, n. p. Spálená 51, Praha 1, 1982, 192. ISBN , s. 9–22.

21 SEZNAM ZDROJŮ PRO POUŽITÉ OBRÁZKY:
Snímek 9 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 14 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 15 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 25 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Veškeré fotografie obsažené v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby.


Stáhnout ppt "1. Měření a orýsování materiálů"

Podobné prezentace


Reklamy Google