Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

13. Výroba kohoutu (Flobert)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "13. Výroba kohoutu (Flobert)"— Transkript prezentace:

1 13. Výroba kohoutu (Flobert)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 13. Výroba kohoutu (Flobert) Název sady: Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Konkrétně tato prezentace je zaměřena na pilování tvarových ploch.
Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při výrobě kohoutu na zbraň flobert. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Odborný výcvik na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na pilování tvarových ploch.

3 VŠEOBECNÁ BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI PRÁCI NA PRACOVIŠTI
Na pracoviště přijít včas a řádně upraven Vždy používat ochranné pomůcky Při práci dodržovat kázeň a pořádek Nářadí používat pouze k účelu k němuž slouží Na konci směny vrátit všechno vypůjčené nářadí Vždy před koncem směny po sobě uklidit

4 UKÁZKA USTROJENOSTI NA PRACOVIŠTI

5 ZADÁNÍ PRÁCE: výroba kohoutu
Dle výkresové dokumentace vyrobte kohout pro pistoli Flobert

6 CO MUSÍTE PŘED ZAČÁTKEM PRÁCE UDĚLAT:
Připravit potřebné nářadí, které konkrétně? Rýsovací jehlu Důlčík Kladivo Ocelové pravítko Vrták Výstružník Kličku na vrtačku Pilníky Jehlové pilníky

7 PŘÍPRAVA MATERIÁLU Obdržený materiál nejdříve opracujte na základní rozměry, při tom počítejte s potřebným přídavkem materiálu.

8 RÝSOVÁNÍ Následně na opracovaný materiál orýsujte dle výkresové dokumentace základní obrysy kohoutu. Pro lepší orientaci můžete před rýsováním nanést barvu na materiál. Pokud je možné, ruční rámovou pilkou odřežte všechny přebytečné části materiálu – urychlíte si tak výrobu celého kohoutu, neboť jen pilování by bylo zdlouhavé.

9 ŘEZÁNÍ MATERIÁLU

10 PILOVÁNÍ Po odřezání přebytečného materiálu můžete za pomoci příslušných pilníků začít pilovat výsledný tvar kohoutu. Opět musíte dodržet dle výkresové dokumentace požadované tolerované rozměry.

11 PILOVÁNÍ TVAROVÝCH PLOCH

12 PILOVÁNÍ TVAROVÝCH PLOCH

13 PILOVÁNÍ ÚDERNÍKU Jakmile budete hotov tvar kohoutu, můžete přejít k vypilování základního tvaru úderníku.

14 VRTÁNÍ A VYSTRUŽOVÁNÍ Kohout je již téměř hotový, zbývá pouze orýsovat pozici a vyvrtání díry pro vedení kolíku. Jelikož se jedná o přesnou díru, bude zapotřebí ji nejdříve předvrtat vrtákem a následně vystružit výstružníkem.

15 MĚŘENÍ A KONTROLA ROZMĚRŮ

16 ODEVZDAVÝ VÝROBEK

17 KONTROLNÍ OTÁZKA: Jaké kontrolní měřidla bude třeba použít ke změření všech rozměrů kohoutu?

18 Zdroje pro textovou část
OUTRATA, Jiří. Technologie ručního zpracování kovů: pro 1. ročník OU a UŠ kovodělných oborů. 3.SNTL: Nakladatelství technické literatury, n. p. Spálená 51, Praha 1, 1982, 192. ISBN SOUČEK, František. TECHNOLOGIE I. Učebního oboru PUŠKAŘ. 1. vydání. COPt Uh. Brod, 1997. KŘÍBEK, Jan. Střelné zbraně: I. část. druhé vydání.PC-DIR spol. s.r.o. - Nakladatelství, Brno, Technická 2: PC-DIR spol. s.r.o. - Nakladatelství, Brno, Technická 2, 1995, ISBN 18

19 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Veškeré obrázky a fotografie obsažené v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby. 19


Stáhnout ppt "13. Výroba kohoutu (Flobert)"

Podobné prezentace


Reklamy Google